Annons

Ledare: Bra val av Victoriajuryn - men en sorg att Zlatan aldrig fick priset!

Vi var många som undrade om det kanske äntligen var Zlatans tur. Men i Zlatans frånvaro är hockeyspelaren Erik Karlsson ett bra val för Victoriapriset.
Publicerad 7 juni 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Den bästa idrottaren som aldrig fått Victoriapriset - Zlatan Ibrahimovic. I år var sista chansen, men då gick priset till hockeyspelaren Erik Karlsson. Ölandsbladets ledare förklarar varför.
Den bästa idrottaren som aldrig fått Victoriapriset - Zlatan Ibrahimovic. I år var sista chansen, men då gick priset till hockeyspelaren Erik Karlsson. Ölandsbladets ledare förklarar varför.Foto: Jerker Ivarsson

Jag är själv en sådan där som fortfarande säger ”Victoriastipendiet”.

Victoriadagens store förgrundsfigur Kay Wiestål var rätt trött på frågorna kring Zlatan.

Annons

”Varför får aldrig Zlatan Victoriastipenidet?”

Det är alltid svårt att jämföra idrottare över olika tidsepoker. Boxaren Ingemar Johansson var världens bästa på 1950-talet. Björn Borg dominerade tennisen under 1970-talet, liksom Ingemar Stenmark var störst inom den alpina sporten.

Ingemar Stenmark mottog faktiskt det första Victoriastipendiet 1979. Björn Borg fick aldrig priset, detta av samma anledning som Zlatan nu aldrig kommer att få priset.

”Zlatan kan inte vara på plats i Borgholm 14 juli och då funkar det inte”, förklarade Kay Wiestål gång på gång, så länge han hade ett finger med i utnämningen av stipendiater.

”Nu lägger han av och därmed försvann sista chansen.”

Säkert har det spelat in flera gånger. Lediga vinteridrottare har haft lättare att komma till Borgholm än sommaridrottare som är mitt uppe i säsong.

Lagidrottare har också haft svårare att få de där individuella priserna. Vet själv hur diskussionerna gick när Tomas Brolin tog emot priset 1995 efter den fantastiska VM-sommaren i USA 1994. Visst, Brolin var oerhört bra den där VM-sommaren, men var han viktigare för Tommy Svenssons lag än Jonas Thern eller Thomas Ravelli?

Det är bara tre fotbollsspelare genom tiderna som fått priset, förutom Brolin också Henrik Larsson och Torbjörn Nilsson.

Hockeyspelaren Erik Karlsson som i år får priset har i många år varit dominerande i NHL-hockeyn. Redan 2014 vald till bästa back i OS, tvåfaldigt utsedd till bästa back i NHL och vid fyra tillfällen uttagen i NHL:s All star team, senast efter den gångna säsongen.

Att Erik Karlsson får årets Victoriapris är alltså därför synnerligen välförtjänt.

Men det går dessvärre inte komma ifrån känslan av besvikelse över att aldrig ha fått se Zlatan Ibrahimovic i Borgholm. Nu lägger han av och därmed försvann sista chansen att få se den blivande drottningen utdela pris till den avgående fotbollskungen.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons