GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Bra med dialog med den motorburna ungdomen

Dialog istället för konfrontation känns alltid som en bra idé.
Ledare • Publicerad 6 november 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
A-traktorer blir allt vanligare.
A-traktorer blir allt vanligare.Foto: Pegter Boström

I veckan hölls ett möte mellan polisen, kommunen och motorburen ungdom i Färjestaden.

Ett första steg för att skapa ett samarbete som på sikt ska leda till bättre stämning mellan boende i Färjestaden och de ungdomar som gillar att spendera sin fritid i en A-traktor.

När Ölandsbladet skriver om A-traktorer väcker det alltid reaktioner.

Både från förespråkare men kanske främst från motståndare.

Många har synpunkter och högst hörs de som tycker att A-traktorer helst bör finnas på skroten.

Men det är väl bara att inse att A-traktorer är här för att stanna och därför är det bästa att finna en lösning som är acceptabel för de flesta.

Det inser man också från regeringshåll. Regeringen vill nu styra upp regelverket för så kallade A-traktorer, för att göra dem säkrare och minska störningar för annan trafik. Därför vill man nu se över krav på bilbälte, strängare krav på förarutbildning och högre hastighet.

Transportstyrelsen har fått ett uppdrag att se över vilket regelverk som ska gälla. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2022.

Men innan dess gäller det att gemensamt arbeta för att undvika konfrontation.

Det handlar om att bygga relationer och då måste alla medverka. Ungdomarna får tänka till och undvika att störa alltför mycket. De som är kritiska måste å sin sida också försöka bjuda till och acceptera att A-traktorer finns. Ungdomar med motorintresse måste ges chansen att utveckla sin hobby.

Det är bra att dialogen är i gång. Det känns också bra att utredningen är igång som kan leda till att A-traktorer får köras i högre hastighet men också att förarutbildningen blir bättre.

Kenth JönssonSkicka e-post