unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: Bra med besked om resande

Äntligen kom beskedet – vi kan resa i Sverige i sommar, om vi tar ansvar för att undvika smittspridning.
Detta är en opinionstext i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I år firas Nationaldagen lite annorlunda – i flera bemärkelser.

Sveriges nationaldag firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, dels till minne av att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809.

En historisk dag, som firas annorlunda i år med anledning av corona-pandemin.

Men också en dag som firas i ett land vars självbild inte är sig lik.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

I början av pandemin var det folkliga stödet för både Folkhälsomyndigheten och regeringen starkt.

Det är ett stöd som sakta försvagas, när allt fler är fundersamma kring om Sverige verkligen valt rätt väg. En undersökning från Sveriges Television/Novus visar att 45 procent har förtroende för regeringens sätt att hantera pandemin, jämfört med 63 procent för en månad sedan.

Det samförstånd som fanns för en månad sedan känns inte lika självklar idag. Men vi får, som myndigheten för samhällsskydd och beredskap påminner oss om varje dag, se till att vara en del av lösningen. Tvätta händerna ofta, hålla avstånd, skydda våra äldre och i övrigt följa rekommendationerna. Det ska väl gå bra att uppmärksamma Nationaldagen i alla fall, fast på ett annorlunda sätt än brukligt.

Att statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju idkar viss självkritik är i sig inget konstigt. Det är klart att han måste fundera kring om besluten, i eftertankens kranka blekhet, var rätt. När väl pandemin är över kanske myndigheten kommer till slutsatsen att man kunde agerat annorlunda – men då sitter man också med facit i hand. Lätt att vara efterklok då...

Vi svenskar har under våren kunnat leva rätt normalt. Vi har inte tvingats isolera oss, vi har kunnat gå ut och handla och restaurangerna har varit öppna. Det borde vi vara tacksamma för.

På torsdagseftermiddagen kom så också det efterlängtade beskedet om sommaren. Nu vet vi att vi från lördagen 13 juni kan resa vart vi vill i landet, om vi tar vårt ansvar. Det är skönt att beskedet kom – nu gäller det att göra det bästa av situationen för den turistnäring som så längtat efter beskedet!