GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Bra att ungas intressen sätts främst

Den senaste tiden har Borgholms kommun präglats av många beslut som är till gagn inte minst för de yngre invånarna i kommunen.
Ledare • Publicerad 16 oktober 2021
Slottsskolans utemiljö ska förbättras.
Slottsskolans utemiljö ska förbättras.

Det handlar exempelvis om satsningar på badplatser.

I Borgholm satsar kommunen på ytterligare en permanent brygga vid Sjöstugan. Den så kallade simskolebryggan blir båda längre och bredare än sin föregångare. När den blir permanent slipper man också den återkommande kritiken om att bryggan läggs i för sent eller tas upp för tidigt.

Detta blir till glädje inte minst för den yngre generationen när solen ligger på i maj och havet lockar.

Även i Sandvik och i Stora Rör ska arbeten påbörjas för att förbättra miljön för badande.

I Köpingsvik börjar samtidigt den nya lekplatsen ta form på riktigt. Flera lekplatser har fått en modernisering på senare år, till gagn för de allra yngsta barnen.

Men kommunala beslut har även gynnat barnen som blivit lite äldre.

I dagens tidning skriver Ölandsbladet om ett snabbt beslut för att förbättra skolmiljön på Slottsskolan i Borgholm.

Eleverna önskade bland annat en bollplan, byta av underlag i multiarenan och två ”kompisgungor”.

Kommunstyrelsen sade ja och det ska inte dröja många veckor innan önskan blir verklighet.

”Det är helt rimliga önskemål från eleverna och jätteroligt att de engagerar sig”, konstaterar kommunalrådet Ilko Corkovic (S).

Man får förmoda att utomhusmiljön finns i tankarna också kring nya Åkerboskolan, där arbetet pågår för fullt just nu.

Det är uppfriskande att barnen faktiskt sätts i centrum i en kommun där annars ålderspyramiden visar en åldrande befolkning. Men även för oss som med råge passerat gränsen för att kallas ungdom känns det rätt att satsa rejält på den uppväxande generationen.

Inte minst med tanke på att barnkonventionen sedan 1 januari 2020 är svensk lag. Det innebär att barnets rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn.

Därför är det extra kul att elevernas önskemål hörsammas och att man gör det raskt, utan att först tillsätta en utredning så eleverna på högstadiet hinner gå ut gymnasiet innan önskan blir verklighet.

Kenth JönssonSkicka e-post