GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Bra att åklagare går vidare - vi kan inte tillåta att Ölands historia grävs sönder!”

E.on har grävt nog genom Skäftekärrs järnåldersby. De som ska gräva vidare i fornlämningsskandalen är polis och åklagare.
Publicerad 16 juni 2021 • Uppdaterad 17 juni 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets Peter Boström välkomnar åklagarens och polisens utredning kring fornminnesskandalen i Skäftekärr. ”Vi kan inte tillåta att vår historia grävs sönder!”
Ölandsbladets Peter Boström välkomnar åklagarens och polisens utredning kring fornminnesskandalen i Skäftekärr. ”Vi kan inte tillåta att vår historia grävs sönder!”

En företagsbot på låt oss säga 50 000 kronor kan omöjligt friköpa ett multinationellt företag från att gräva sönder vår öländska historia.

E.on och deras entreprenörer visste mycket väl om att det behövde tillstånd för att gräva sig rakt igenom en av Ölands viktigaste fornlämning. Men de grävde ändå. 1500 år av historia förstördes. Både privatpersoner och länsstyrelsen polisanmälde grävningarna.

Att skandalen nu tas på allvar genom att polisens nationella operativa avdelning börjat utreda händelsen som ett grovt brott mot kulturmiljölagen är något som ölänningarna uppskattar och välkomnar.

Åklagaren Magnus Ling lovar att att gå till botten med ärendet, vilket bådar gott.

Order har gått ut om en efterarkeologisk undersökning. Det kommer aldrig att leda till att gjort blir ogjort. Det som har förstörts det har förstörts. Järnålderslämningar är för alltid borta.

”Dessvärre är det ingen engångsföreteelse på Öland. I samband med att fibernätet grävts ut så har rapporterna duggat tätt om olagliga och högst olämpliga grävarbeten.”
Peter Boström

Men att polis och åklagare tar fornminnesförstörelsen på stort allvar sänder ändå viktiga signaler. Förhoppningsvis kan detta leda till att fler tänker efter före och att vi slipper fler förstörda fornlämningar.

För stress kan aldrig rättfärdiga historieförstörelse. I Skäftekärr handlar det om tio-talet järnåldersgårdar och en domarring. Åtminstone ett par av gårdarna är enligt öländska arkeologer totalförstörda.

Dessvärre är det ingen engångsföreteelse på Öland. I samband med att fibernätet grävts ut så har rapporterna duggat tätt om olagliga och högst olämpliga grävarbeten.

I straffskalan för grovt fornminnesbrott finns ytterst fyra års fängelse. Men det har aldrig hänt att den straffpåföljden delats ut. Vid ett mycket uppmärksammat fornminnesbrott i Jokkmokk där Vattenfall grävde rakt igenom den historiska gamla marknadsplatsen så stannade straffet vid en bötesbot på 50 000 kronor. Givetvis så överklagade inte Vattenfall den straffpåföljden.

Preskriptionstiden för brott mot fornminneslagen är två år, men åklagaren säger att han räknar med att kunna presentera ett eventuellt åtal i höst. Det ska bli ytterst spännande att följa målet, var Ölands historia är värd!

Läs mer