Annons

Ledare: ”Börja använd de pooler vi redan har för simundervisning!”

Varför inte använda de möjligheter till simträning som ju faktiskt Öland har att erbjuda? Åtminstone tills Mörbylånga kommun har en idé om hur en simhall på dryga 200 miljoner kronor eventuellt skulle kunna gå att finansiera.
Publicerad 15 oktober 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
”I väntan på simhallen, varför kan inte Mörbylånga skolkommun nyttja de fina utomhuspooler som finns för simundervisning? Behovet är stort och under augusti-september finns goda möjligheter för grundskolorna att använda utomhuspooler”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
”I väntan på simhallen, varför kan inte Mörbylånga skolkommun nyttja de fina utomhuspooler som finns för simundervisning? Behovet är stort och under augusti-september finns goda möjligheter för grundskolorna att använda utomhuspooler”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.Foto: Bo Åkesson

Debatten om en simhall i Mörbylånga kommun dyker upp med några års mellanrum. För knappt 30 år sedan genomfördes en namninsamling för en kommunal simhall. Insändarna i lokalpressen var många och det gjordes politiska utspel. Liksom det sedan gjorts med jämna mellanrum sedan dess.

Ett av de senare förslagen var att göra om den gamla ladan i hamnen till badhus, ja och så Hussam Salmans miljardprojekt, som ju faktiskt också omfattade en simhall.

Annons

Mörbylånga har tro det eller ej haft badhus. Redan 1905 fanns ett badhus längst ut i hamnområdet och under Sockerbrukets tidiga dagar så fanns ett badhus i anslutning till fabriksområdet.

Drömmen om den större simhallen har annars sett ut som 1934 när Mörbylångas Röda Korskrets planerade för ett varmbadhus. Det stannade vid en dröm.

Och några 200 miljoner kronor kommer inte Mörbylånga kommun att kunna skramla fram under överskådlig tid. Vill vi förbättra simkunnigheten för barnen i kommunen de närmaste generationerna är det realistiskt att vi, så att säga, börjar gräva där vi står.

I mina ögon har vi möjligheter som idag inte utnyttjas alls i grundskolans simundervisning.

Allégården i Kastlösa har en simbassäng som passar ypperligt för en skolklass från Mörbylånga och/eller Södra Möckleby att bedriva simundervisning i. Eller så är poolen vid Ottenby vandrarhem att föredra för barnen längst söderut.

För eleverna i Färjestaden, Torslunda och Gårdby finns pooler både vid Saxnäs camping, Tveta och Talludden.

Vi pratar om pooler på cykel- eller nära bussavstånd. Pooler som inte direkt är överbelastade andra hälften av augusti och i september, men som ändå håller badtemperaturen hyggligt.

Grundskolans roll för simkunnigheten ska nog inte underskattas. Det vet alla hur svårt det är att få plats vid de privata simskolorna i länets simhallar och det är långt ifrån alla som kan komma ifrån sina jobb dagtid, då mycket av simskoleundervisningen bedrivs.

Kostnaden som simskolorna medför skär genom samhällsklasserna. Att lära sig simma är om inte en klassfråga så i vart fall något som är enklare för familjen med god ekonomi.

Visst, det finns sommarundervisning också. Perfekt för de familjer med två semestrande föräldrar som bor ihop på ort och ställe. Betydligt svårare för skilsmässofamiljerna där ekonomin är sämre och där schemat för barnens boende och semesteraktiviteter med respektive familj gör simskolans två veckor till något som är svårt att klara av.

Annons

Summering medan vi drömmer om simhallar: Säsongsanpassad simskoleundervisning tillsammans med grundskolorna i de pooler vi faktiskt redan har i Mörbylånga kommun!

”Vi pratar om pooler på cykel- eller nära bussavstånd. Pooler som inte direkt är överbelastade andra hälften av augusti och i september, men som ändå håller badtemperaturen hyggligt.”
Peter Boström
Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons