Annons

Ledare: Bonde-Mimmi och Försvaret - det läser ölänningarna helst om!

Oron för ryssen och oron för att Mimmi inte ska hitta en hjärtevän - där är de ämnen som berör överlägset flest ölänningar 2023.
Publicerad 7 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Bonde-Mimmi och försvarsfrågor - det är sådant som ölänningarna helst läser om, avslöjar Ölandsbladets chefredaktör.
Bonde-Mimmi och försvarsfrågor - det är sådant som ölänningarna helst läser om, avslöjar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: TV4

Egentligen är det inte särskilt förvånande siffror som framträder i Ölandsbladets läsarstatistik hittills 2023.

Love and hate - det är två klassiska ämnen. Men också för öländsk del - lantbruk och den militära utsattheten.

Annons

Jag är inte helt säker på att alla förstår reklamvärdet för Södra Öland, med alla dessa fantastiska vybilder på bästa sändningstid i ett av Sveriges mest populära tv-program.

Vi får också en kontrast till braskande rubriker om missförhållanden inom lantbruket och kycklingfabriker. Bonde söker fru är ett besök i den trevliga Bregottfabriken.

Och Ölandsbladets läsare ääälskar att läsa om Mimmi Åsenius från Näsby. Men ett ämne slår ändå Bonde söker fru - militärfrågor.

När nu Kalmar kommun fortsätter sin dialog med Försvarsmakten om någon form av luftvärnsförsvar i Kalmarsundsregionen, så är detta av störst intresse för ölänningarna.

Försvarsmakten lät i januari meddela att de inte önskade fler regementen i landet. Det hette då från militär expertis att Öland vid ett eventuellt ryskt övertagande lätt skulle kunna bombas från fastlandet.

En olycklig analys för oss ölänningar, som i ett sådant fall först skulle drabbas av rysk beskjutning och senare av svensk dito.

”Ur öländsk synvinkel är bara gnuttan militär närvaro en närmast hundraprocentig ökning och således av stor betydelse.”

Nu arbetar Kalmar ändå tacksamt vidare på spåret och försöker få Försvarsmakten att i vart fall skapa en utbildningsplats i Kalmar. Gensvaret beskrivs som positivare från Försvarsmakten.

Ur öländsk synvinkel är bara gnuttan militär närvaro en närmast hundraprocentig ökning och således av stor betydelse.

Det stundande inträdet i Nato kan vara till Ölands fördel när det gäller Försvarsfrågor. För det är tydligt att det trots allt finns ett ökat intresse av att försvarsbesätta även sydöstra Sverige.

Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic säger till Ölandsbladet att Kalmars ambitioner om luftvärnsutbildning har hans fulla stöd:

Annons

”En etablering skulle gynna Öland och stärka hela regionen.”

Vi kanske kan anta att Mörbylångas kommunalråd Matilda Wärenfalk tycker detsamma, även om vi inte kunnat intervjua henne.

Det vi dock med säkerhet kan säga är att ölänningar intresserar sig för försvarsfrågor, det har vi statistikbelägg på. Och Bonde Söker Fru.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons