1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: Blåljuspersonal förtjänar vår respekt

Det finns vissa fundamentala saker i samhället som vi måste rätta oss efter, oavsett politisk tillhörighet. Annars riskerar hela bygget att rämna. En sådan är respekten för polis, ambulans och räddningstjänst i samband med olyckor.

Polisen uttryckte stor ilska efter en insats på Ölandsbron i veckan.

På en Facebook-sida skrev en av de tjänstgörande poliserna bland annat följande, med udden riktad mot de trafikanter som inte skötte sig i samband med insatsen:

• Du som inte förstod att man saktar ned när räddningsfordon med blåljus står uppställda.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

• Du som var nära att köra på reflexklädd räddningspersonal på plats.

• Ni som på ett antal olika sätt uppgav att ni borde släppas fram för ni "skall bara".

På en tidning hör det till att bevaka olyckor. Men vi försöker efter bästa förmåga att störa så lite som möjligt, parkera på behörigt avstånd och inte gå nära för att ta våra bilder. Oftast sker vår bevakning och räddningspersonalens arbete i gott samförstånd, med respekt för våra respektive yrkesuppgifter.

Respekt är ett nyckelord i detta sammanhang. Blåljuspersonal stänger inte av en väg eller en vägbana för sitt höga nöjes skull. De gör det för att kunna arbeta snabbt och effektivt och därmed också faktiskt kunna öppna vägen för övriga trafikanter så tidigt det bara går.

Då borde det vara självklart för den hamnar i kö att inte utsätta personalen för fara: att sänka farten, hålla avstånd både till medtrafikanter och personalen som jobbar och att, om så är fallet, snällt stanna bilen och vänta tills vägen är fri igen.

Vi har många måsten som vi ska hinna med, men den dag vi själva eller någon närstående är inblandad i en olycka, är vi nog tacksamma om blåljuspersonalen får arbeta ostört och ägna sig åt det de ska.

Respekten mot blåljuspersonal uppmärksammas också med en lag som träder i kraft vid årsskiftet. Då införs ett särskilt sabotagebrott för angrepp mot blåljuspersonal – som vid grova brott som att detonera sprängladdningar vid en polisstation ska kunna ge livstids fängelse. Brotten kan handla om bland annat hot, stenkastning och stöld.

Vi kan som sagt ha olika politiska tillhörigheter. Men i ett demokratiskt, rättssäkert och modernt land borde det vara självklart att just polis, ambulans och räddningstjänst får den respekt de förtjänar och ges möjlighet att utföra de arbetsuppgifter de ska.

Den som aktivt förhindrar räddningstjänsten från att släcka en brand eller ambulanspersonal från att hjälpa en nödställd förtjänar inte vår respekt. De förtjänar bara ett kännbart straff.

Läs mer

Öland

Nittiofyra meter båtbrygga invigdes

Under mörka moln, i kraftig vind och lite regn invigdes under onsdagsförmiddagen den nittiofyra meter långa, helt nya, båtbryggan i Byxelkrok.

Sport

Kalmarsund inleder mot Hultgrens nya klubb

SSL:s spelschema är spikat och FBC möter nykomlingen i premiären

Öland

Larm: Brand i verkstad

Vid 11.30 larmade SOS om en brand på mellersta Öland.

Kultur

Bio: Nu blir det film i Borgholm igen

Efter att ha haft stängt sedan den 18:e mars ska Folkan i Borgholm återigen visa film i salongen.

Öland

Kommunalrådet: ”Vi får inte slappna av”

”Reserestriktionerna är upphävda, men alla andra restriktioner finns kvar”, poängterar Ilko Corkovic.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.