Annons

Ledare: ”Bärs-Johan bara en av många utsocknes som lyfter Öland!”

Det är bara att erkänna. Ibland behövs de där ögonen från fastlandet för att se vad som kan lyfta ön.
Publicerad 17 oktober 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Vi inskränkta ölänningar behöver Johan Petersson och de andra idékläckarna från fastlandet. Det hävdar Ölandsbladets chefredaktör och listar några av de viktigaste utsocknes som lyft ön.
Vi inskränkta ölänningar behöver Johan Petersson och de andra idékläckarna från fastlandet. Det hävdar Ölandsbladets chefredaktör och listar några av de viktigaste utsocknes som lyft ön.Foto: Andreas Yngvesson

Fick märkligt nog Eddie Meduza i bakhuvudet när jag läste Ölandsbladet i lördags, om dennes misslyckanden att finna de rätta orden.

”Men så kommer Hasse Alfredsson och säger samma sak. Och då är det jätteroligt!”

Annons

Johan Petersson har många likheter med Hasse Alfredsson. Inte bara det att han är förbaskat rolig. Johan Petersson har också en enastående bra förmåga att leverera klokheter så att man som lyssnare bara leende nickar totalt instämmande; ”Mörbylånga är en jävla pärla, bara det att Mörbylångaborna knappt själva vet om det!”

Sven Ekberg vågar inte ens kalla sig ölänning i Ölands Banks magasin. Då har han ändå bott på Öland i över 50 år, startat Ölands Skördefest och betytt mer för Öland än väldigt få i historien.

Sven vet , det där med utsocknes och vad som egentligen är ”ölänning” kan vara känsligt. När saker och ting går åt pipsvängen blir idékläckarna och entreprenörerna klassificerade som ”utsocknes”. Även med över 50 år på ön.

Pelle Aldestam är en av våra viktigaste turistaktörer, med så gott som dagliga konserter under nära tre sommarmånader. Men under någon kalksten finns det öländska troll som dyker upp och påpekar att föräldrarna minsann kommer från Stockholm.

”För oss som alltid har gått på ön kan det vara svårt att kliva framför och visa nya vägar. Det kan lätt uppfattas eller kännas förmätet.”
Peter Boström

Vi ölänningar ska vara glada att vi får influenserna utifrån. För oss som alltid har gått på ön kan det vara svårt att kliva framför och visa nya vägar. Det kan lätt uppfattas eller kännas förmätet.

Öland hade varit tristare utan Boris Bravin från Döderhult, Karin Fransson från tyska Baden och Kay Wiestål från Västerbotten.

Våra mest framgångsrika Ölandsskildrare på författarsidan är Johan Theorin, Göteborg, och Johanna Mo, Stockholm. Jodå, båda har ju släktingar på ön och kan verkligen Öland.

Men i sitt författarskap beskriver Johan Theorin hur det närmast är en fördel för honom att inte bo heltid på Öland, för att lättare kunna beskriva och ge rättvisa åt ön.

Blandningen är det som skapar framgångarna. En fantastisk ö, med ögon utifrån som ser möjligheter.

Tack, Bärs-Johan, Sven, Attoff, Karin, Boris, Kay, Johanna, Johan T, Aldestams, May-Anita på torget, Skörde-Pia och alla ni andra som berikat oss. Öland hade inte varit Öland utan er!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons