Annons

Ledare: ”Att stjäla Ölands orkidéer måste få verkliga följder!”

Orkidéer överlever inte en flytt från Öland. Ändå tycks myten aldrig dö.
Publicerad 2 juni 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Gropar som skvallrar om orkidéetjuvar, ibland så många som hundratals på samma ställe. Men plundringar av de fridlysta och utrotningshotade orkidéerna leder inte till några rättsliga påföljder, vilket oroar Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.Foto: Peter Boström

För fyra år sedan skrev jag en text med rubriken; ”Måtte djävulen ta alla orkidéetjuvar!”

Texten väckte en hel del uppmärksamhet också utanför Öland. Det framställdes som om jag ville avrätta blomtjuvar. Om nu någon tror det - det är inte sant.

Annons

Jag önskar däremot att fler kunde förstå. Ölands natur- och djurliv är ingen självklarhet. Vi bor på en kalkstensplatta i Östersjön och människans hand har stor påverkan på det som vi ser omkring oss.

Senast i veckan kunde vi läsa om hur förekomsten av näktergalen minskat på Öland den här våren. Samma sak med göken, strandskatan och några andra fågelarter.

Det kan bero på torka i Afrika, att fågelvägen genom Europa påverkats eller att de områden på Öland där fåglarna trivs minskar och blir färre.

Vad vi människor gör med vår natur får en särskilt stor betydelse på en begränsad yta som en ju en ö är. Det finns inga suddiga konturer, gränser som tonats ut. Följden blir betydligt mer av och på.

De senaste åren har vi sett gropar på särskilt naturkänsliga områden som Gettlinge gravfält (vilket Radio Kalmar var först att rapportera om) och Gårdby sandhed. Men rapporterna från andra platser är också många.

Och vi talar inte om enstaka gropar. Anmälan från exempelvis Gårdby avslöjar att ett hundratal orkidéer grävts upp bara där och vid ett tillfälle.

Enligt Ölands Botaniska förening så har orkidétjuvarna varit aktiva i vår. Indikationer finns på att orkidéerna försvunnit utomlands och att ligor tjänar pengar som mellanhänder.

Ölänningar känner till det hart när omöjliga i att flytta orkidéer. Det beror på att orkidéerna lever i symbios med svamp och för att få en enda orkidéplanta att överleva så behövs det grävas upp över tusen kilo av den kalkrika och speciella öländska jorden runt omkring plantan.

På Öland finns det fortfarande gott om orkidéer, men i Sverige är många orkidéarter utrotningshotade, enligt Naturvårdsverket.

Budskapet behöver uppenbarligen spridas. Det tycks vara läge för Ölandskommunerna att tillsammans med länsstyrelsen och Naturvårdsverket se hur informationen kan öka kunskapen till de som har funderingar på att gräva upp en öländsk planta för att ta med sig över bron.

Annons

Informationsskyltar, annonser, spridning i husbils- och campinggrupper och att det faktiskt också görs någon form av rättslig uppföljning. Orkidéer är fridlysta, varje år stjäls tusentals plantor på Öland, men hittills har inte en enda stöld ytterst nått tingsrätten i Kalmar.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons