unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: Att kunna skriva rätt är viktigt

Arbetsgivare lyfter fram ung personal som inte har den skrivförmåga som krävs. Samtidigt larmar universitetslärare om studenter som har problem med att klara sina utbildningar.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Utbildningsradion har nyligen presenterat programmet ”Skrivglappet” som utgår från en undersökning som visar att nära hälften av 1 000 tillfrågade chefer har valt bort arbetssökande mellan 18 och 25 år på grund av bristande språkliga färdigheter, trots att deras kompetens i övrigt var god.

Chefer menar att den som inte kan uttrycka sig i skrift får svårt att ha kundkontakter eller ta ett större ansvar. Detta berör många arbetsområden.

Det kan handla om allt från att felaktiga läkemedel skrivs ut till att polisrapporter som är illa skrivna blir en fara för rättssäkerheten. Den som ska sitta i en kundtjänst och svara på mejl måste vara noggrann och kunna skriva precist. Det handlar inte bara om grammatik och meningsbyggnad: mottagaren ska få klockrena besked så det inte blir feltolkningar. Den som inom vården skriver instruktioner till sin personal angående exempelvis hur personalen ska handskas med misstänkt corona-smittade personer måste ju skriva på sådant sett att den som läser inte kan missförstå.

Det handlar inte om att alla ska kunna formulera meningar som August Strindberg eller skriva träffsäkra metaforer som Tomas Tranströmer. Men naturligtvis underlättar det om man läser mycket, både för sitt eget skrivande och inte minst för läsförståelse och ordförråd.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Men mest handlar det om att gå tillbaka till grunderna: grammatik, stavning, meningsbyggnad, att sätta stor bokstav på rätt ställe och att inte göra fel när det gäller särskrivning. Ett företags kassapersonal är ju en annan sak än företagets kassa personal.

I Utbildningsradions program framkommer att många lärare på universitet och högskolor anser att studenterna av idag är dåliga på att uttrycka sig i skrift.

Att lära sig skriva måste ju vara en sak som man lär sig i grundskolan och det är en sak som man måste träna på genom alla årskurser. Träning ger färdighet och den träningen måste ske skolgången igenom. Även de elever som har datorer kanske rentav skulle må bra av att skriva en text för hand ibland...