Annons

Ledare: ”Att förvalta 1,1 miljarder medför ett enormt ansvar!”

Sent på tisdagseftermiddagen kom beskedet om hur Socialdemokraterna och Moderaterna förändrar helt i Mörbylångas kommunorganisation. Makten centreras till kommunstyrelsen.
Publicerad 15 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Två tredjedelar av kommunstyrelsens arbetsutskott som nu får utökad makt i Mörbylånga kommun: Ulrik Brandén (M) och Matilda Wärenfalk (S). ”Moderaterna är att gratulera, men har Socialdemokraterna verkligen förstått vad som hänt?”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.
Två tredjedelar av kommunstyrelsens arbetsutskott som nu får utökad makt i Mörbylånga kommun: Ulrik Brandén (M) och Matilda Wärenfalk (S). ”Moderaterna är att gratulera, men har Socialdemokraterna verkligen förstått vad som hänt?”, analyserar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Oskar Almswik

Nu ser vi konsekvenserna av den politiska nyheten som Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Brandén (M) presenterade på presskonferensen i förra veckan.

Bland annat görs samhällsbyggnadsnämnden om och dess ärenden hamnar under kommunstyrelsen.

Annons

Kultur- och idrottsfrågor försvinner också helt. Dessa hamnar under en ”Bildningsnämnd”, där skolfrågor lär bli dominerande.

Framför allt centreras makten till kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott, enligt den sakkunniga expertis vid Linnéuniversitetet som Ölandsbladet tagit hjälp av (se artikel). Ekonomi och effektivisering är nyckelorden - ”att ta ansvar” är mantrat som bankas ut.

Den nya organisationen som på tisdagseftermiddagen skickades ut till media ledde emellertid till en rad frågor. Alla frågor hänvisades i pressmeddelandet till kommundirektören Ann Willsund. En tjänsteman som inte ens fått läsa pressmeddelandet innan det gick ut.

De som ansvarar för den nya politiken, Matilda Wärenfalk (S) och Ulrik Brandén (M), hade inga reportrar på någon lokalmedia lyckats nå sedan den omtalade presskonferensen i förra veckan.

Under onsdagen tog det tillträdande vice kommunalrådet Ulrik Brandén emellertid kontakt med tidningen för att förklara den nya M+S-organisationen.

”Har den socialdemokratiska partigruppen verkligen förstått vad det är som har skett?”

Från S-håll är det fortsatt tyst. Det är inte okej någonstans och inte förenligt med demokrati där det faktiskt ingår att media företräder allmänheten med de många frågor som just nu florerar.

Därmed har exempelvis inte Matilda Wärenfalk kunnat bemöta orden från Margaretha Lööf Johanson (S), med flera, som beskriver uppgörelsen med Moderaterna som ”en kupp”.

Har den socialdemokratiska partigruppen verkligen förstått vad det är som har skett?

Moderaterna är faktiskt bara att gratulera. Från att ha varit helt ute ur den politiska bilden sedan valet 2018 så blir nu partiets företrädare Ulrik Branden tillsammans med Socialdemokraternas Matilda Wärenfalk två av tre personer i kommunstyrelsens arbetsutskott, som med den nya centraliseringen får ett jättegrepp om politiken i kommunen.

Det som dock bör tydliggöras är att det här inte är en lek eller något spel.

Annons

I potten handlar det om att förvalta 1,1 miljarder kronor - 826 miljoner i skatteintäkter och drygt 297 miljoner i statsbidrag.

Det medför ett ”ansvar”. Bara som ett bestämt påpekande.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons