Annons

Ledare: Arsenik sätter stopp för odlarglädje

En giftskandal har uppdagats i Mörbylånga.
Ledare • Publicerad 18 november 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Närodlat och gott. Men i Mörbylånga på giftig mark.
Närodlat och gott. Men i Mörbylånga på giftig mark.Foto: Sprisse Nilsson

I oktober förra året skrev Ölandsbladet om koloniodlarföreningen Solrosen i Mörbylånga i samband med invigningen. Då var odlarglädjen total och framtidsutsikterna lysande.

Men framtidsutsikterna är inte fullt så ljusa längre.

Annons

För nu visar det sig att platsen de fått sig tilldelad av Mörbylånga kommun är rena giftbomben.

Provet har visat det bland annat finns arsenik i marken.

Enligt gamla kartor från lantmäteriet så gick järnvägen precis där lotterna nu är och marken har på den tiden besprutats med bekämpningsmedel och tryckimpregnerade sliprar har legat i jorden.

Det var föreningen själv som bad kommunen kontrollera marken, efter att äldre medborgare i köpingen ställt sig frågande till placeringen av kolonilotterna.

Då agerade kommunen snabbt. I ett brev till koloniodlarföreningen den 4 juli skrev kommunens företrädare: ”Låt bli att rota i jorden, undvik att utsätta er för damm och jord från området, låt bli att äta grödor odlade i området”, stod det i brevet.

Men vid det tillfället hade flera av de som har kolonilotter redan varit igång med odlandet under ett år.

Mörbylånga kommun utreder saken just nu och det är såklart viktigt att reda ut hur detta kunde hända.

– Det är olyckligt att det har blivit så här och inget vi är stolta över, kommenterar Mörbylånga kommuns samhällsbyggnadschef Mikael Kaiser i en artikel i Ölandsbladet.

För även om det är 60 år sedan järnvägen försvann från Öland borde ju marken där rälsen gick vara extra viktigt att hålla koll på. Framförallt i fråga om det är för att folk ska odla grönsaker på platsen.

Kolonilotterna tillkom efter ett medborgarförslag och uppenbarligen finns det ett stort intresse av att syssla med egna odlingar. Därför är det bara att hoppas att arbetet med att hitta en alternativ plats för Koloniodlarföreningen Solrosen är i full gång.

Annons

Att de inte kan vara kvar på nuvarande plats är ju helt klart. Men att föreningen fyller en viktig funktion är också helt klart.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons