Annons

Ledare: Äntligen dags att sätta ljus på kultur

Lågan har brunnit svagt under pandemin, men nu är det dags att sätta allt vårt ljus på kulturen igen.
Ledare • Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 1 november 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Eketorps borg är platsen för invingningsfesten för Ljus på kultur.
Eketorps borg är platsen för invingningsfesten för Ljus på kultur.Foto: Peter Boström

Ljus på Kultur är ett samverkansprojekt mellan Borgholm, Kalmar och Mörbylångas kommuner som under tio dagar samordnar alla kulturevenemang som genomförs i kommunerna.

I år arrangeras evenemanget mellan den 29 oktober och 7 november.

Annons

Invigningsfest hålls på Eketorps borg lördagen den 30 oktober och det hela inleds med fackeltåg från entrén till borgen.

Väl inne i borgen blir det förutom invigningstal även musik av Ensemble Mare Balticum som spelar på tidstrogna instrument och musikgruppen Rackartyg som bjuder på folkmusik.

Det är startskottet på dagar fyllda av kultur i vår del av världen.

Kulturarbetare är, förutom sjukvårdspersonal, de som drabbats hårdast under pandemin. Deras möjlighet att komma ut med sin konst, sina texter, sina skådespel, sina berättelser, sitt hantverk eller sin musik har varit starkt begränsad – i de flesta fall helt omöjlig.

Digitala möjligheter i all ära – men kultur ska helst upplevas i mötet, vare sig det är med en skådespelare på scen, en musiker i samband med en konsert eller ett konstverk på ett galleri.

Att läsa en bok är oftast en privat upplevelse, vare sig man vänder blad i en bok eller lyssnar på en ljudbok, men för väldigt många ger det ett mervärde att få lyssna och träffa en författare som berättar om sitt skapande. Under Ljus på Kultur-dagarna ges rikliga tillfällen till just författarbesök, som på många sätt kan bidra till mer läsning. Helt rätt just i dessa tider, då skoleleverna snart har höstlov, eller som det heter sedan några år, läslov.

Under tio dagar kommer chansen ges att uppleva kultur – ta den. Bland programpunkterna finns något för alla – vare sig man är gammal eller ung.

Vi går mot mörkare tider förvisso, men när allt fler tar sitt ansvar och vaccinerar sig mot covid-19 både för sin egen och andras skull, kan vi ändå se ljust på framtiden. Att Ljus på Kultur åter kan fylla våra dagar med möjligheter till berikande upplevelser är ett gott tecken på att saker och ting sakta återgår till det normala.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons