Annons

Ledare: Ännu en sommar som innebär en prövning för turistnäringen

Det mesta talar för lättade restriktioner från 1 juni. Men för turistnäringen, som ju betyder så mycket inte minst för Öland, väntar ännu en sommar som är helt annorledes än en ”normal” sommar.
Ledare • Publicerad 22 maj 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Många väljer att semestra i Sverige denna sommar.
Många väljer att semestra i Sverige denna sommar.

Situationen för turistnäringen beskrivs dock lite olika.

På nyhetssajten Besöksliv redovisas en undersökning som pekar på ännu en tuff sommar för besöksnäringen.

Annons

Undersökningen genomförd av analys- och teknikkonsultföretaget WSP visar att trender som hemester, friluftsliv och att resa med bil förstärkts genom pandemin. 80 procent av de 1 800 personer som deltagit i undersökningen svarade att de kommer semestra i Sverige i år. De flesta planerar att bo hemma, i eget eller hyrt semesterboende eller hos släkt och vänner – vilket skulle vara till nackdel för hotell och campingar, enligt WSP.

Det motsägs av branschorganisationen SCR Svensk Camping, som talar om en starkt positiv trend för Sveriges campingplatser.

– Intresset för camping och utomhussemestern fortsätter att öka och vi har ett bokningsläge som på många håll är bättre än rekordåret 2019. Vi ser också att allt fler bokar tidigare och planerar för en semester i Sverige i år, säger Peter Jansson, tf vd SCR Svensk Camping i ett pressmeddelande.

Det lär ta ett tag innan resande över nationsgränser känns självklart. Det innebär ju inte bara att vi svenskar kommer att åka på solsemester i fjärran länder utan istället välja solsäkra alternativ hemma – Öland är ett givet val i det sammanhanget. Det innebär ju också att utländska turister inte kommer att åka till Sverige i lika stor utsträckning vilket naturligtvis är negativt för besöksnäringen. Utländska turister använder sig i större utsträckning av hotellboende och spenderar i regel också mer pengar än den inhemske turisten.

Trenden att semestra hemma lär hålla i sig. För turistnäringen kan det öppna möjligheter för att locka svenskarna att upptäcka nya delar av vårt land. Istället för att checka av en lista med hur många länder i Europa man besökt kanske det kan vara läge att checka av en lista med hur många svenska landskap man besökt? Eller svenska städer? Eller svenska öar...

Sommaren 2021 lär gå i corona-pandemins tecken. Men många näringsidkare klarade sig genom sommaren 2020 på ett hyggligt sätt. Det finns all anledning att tro att denna sommar ska kunna bli ännu lite bättre.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons