Annons

Ledare: ”Aningslösa brott kostar bönder tio-tusentals kronor!”

70 balar på Östra Öland skärs sönder. Ännu ett brott mot lantbrukare som bara blir ett streck i statistiken.
Publicerad 11 oktober 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Balar som skärs sönder, grindar som lämnas öppna och rapsfält som trampas ned - allmänheten förstår inte alltid de kostsamma konsekvensen för lantbrukarna. ”Informationskampanjer är både viktiga och nödvändiga”, tycker Ölandsbladets ledare.
Balar som skärs sönder, grindar som lämnas öppna och rapsfält som trampas ned - allmänheten förstår inte alltid de kostsamma konsekvensen för lantbrukarna. ”Informationskampanjer är både viktiga och nödvändiga”, tycker Ölandsbladets ledare.Foto: Natalia Johansson

De som är utanför lantbruksfamiljerna har svårt att förstå vad det är att yva sig om.

”Hål i plasten? Det är väl bara att plasta om?”

Annons

Riktigt så funkar det ju dock inte. Kossornas matkonserver, som man med rätta kan kalla dem, blir snabbt förstörda om luft, värme och fukt kommer in.

Lågt räknat så kostar balarna 500 kronor styck, men den som bara vill köpa en enstaka bal kan få vara beredd på att ge upp mot 1000 kronor.

Sabotage eller bara meningslös förstörelse? För den enskilde lantbrukaren som drabbas blir det hur som helst dyrt och inte heller helt enkelt att ersätta.

Brottet är inte högprioriterat av polisen. Under mina över 30 år på Ölandsbladet har jag hittills aldrig skrivit om hur sönderskurna balar fått sin upplösning i åtal eller än mindre i domar.

Den oinvigde hävdar Allemansrätten och travar rätt ut i det gula rapsfältet för att få en riktig selfie till sitt Instagram. Det där med att Allemansrätt inte riktig omfattar att förstöra en åkermark som är beväxt tycks vara väldigt svårt att förstå.

Stjälkarna går av och växter dör, vilket leder till inkomstbortfall för lantbrukaren.

Återigen går det att ana okunskap bakom brottet.

”Ett veterinärbesök samt nödslakt kommer upp i 33 000 kronor per nödslaktad mjölkko!”

Och vem tänker på inkomstbortfall när grinden på vandringsleden lämnas öppen? Alla vi som någon gång försökt jaga rätt på förrymda kalvar i öländska sjömarker vet hur svårt och tidskrävande det kan vara. För lantbrukaren och hans hjälp handlar det om arbetstid.

Stängslet som trampats ned för att möjliggöra för vandrare att ta sig över? Inte är det vandraren som köper nytt stängsel eller fixar monteringen...

Det går att fotografera raps, utan att gå ut i fältet.
Det går att fotografera raps, utan att gå ut i fältet.Foto: Peter Boström

I projektet ”Aluminiumburkar i ensilage – problem för korna och lantbrukarna” som genomförts av Sveriges lantbruksuniversitet beskrivs hur ett veterinärbesök samt nödslakt kommer upp i 33 000 kronor per nödslaktad mjölkko, inklusive produktionsbortfall. Den utredningen har ändå nästan tio år på nacken.

Annons

Att tänka på alltså, när burken kastas i naturen. Mörbylånga kommun gör en god gärning som kör en kampanj om ”kovett”. Sedan är ämnet större än så. Men någonstans måste man börja!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons