Annons

Ledare: Allvarligt med parkeringskaos – men det går att lösa

Parkeringskaoset vid Borgholms slott torde gå att lösa med god vilja och bra samarbete.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Slottsalvaret fyllt av parkerade bilar sommaren 2023.
Slottsalvaret fyllt av parkerade bilar sommaren 2023.Foto: Privat

Många läsare har uppmärksammat den oaktsamma parkeringen på slottsalvaret denna sommar. Området är Natura 2000-skyddat och här ska absolut ingen parkering ske.

Det har inte bara handlat om konsertkvällar utan även under dagtid.

Annons

Uppenbarligen räcker inte skyltning till. Här krävs det säkert rejäla stenar, kanske med rep emellan, som omöjliggör parkering.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) säger till Ölandsbladet att det dessutom ska ansökas om bygglov för en reservparkering vid behov. Där kan kanske platsen där majbrasan är komma ifråga, nära slottet och med ett underlag som redan är slitet.

Vad gäller konserter kan man kanske se till att de som får biljetter samtidigt får information om parkeringsmöjligheter och information om var man absolut inte får parkera.

I sommar har det varit många nya artister på slottsruinens scen vilket också inneburit en ny, yngre publik. Det är kanske många av dem som inte har haft kläm på att det finns andra möjligheter att ställa sitt fordon. Som Sollidens parkering alldeles i närheten. Eller att man kan parkera i Borgholm och gå genom Slottsskogen till konserten på ett smidigt sätt.

Den publik som genom året gått på Badrock, Ulf Lundell och Tomas Ledin har lärt sig den läxan. De vet också att det är hopplöst att svänga vänster när man ska ut på 136:an. Hellre svänga höger och genom att därefter exempelvis köra mot Räpplinge vända bilen.

Att det kommer många besökare får ju annars ses något positivt. Slottet (slottsruinen i konsertsammanhang....) har utvecklar sin barnverksamhet, man har intressanta utställningar och i år har man dessutom lyckats vitalisera konsertutbudet. Tillsammans med Solliden utgör slottet ett viktigt besöksmål.

Därför bör ingen möda sparas på att på bästa sätt ordna organiserade parkeringsmöjligheter, upplysa om möjligheten att parkera i Borgholm och vandra till slottet (eller för den delen upplysa om att man kan åka slottståget som går mellan torget i Borgholm och slottet under vardagar på sommaren) och se till att ingen parkerar på den känsliga alvarsmarken.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons