GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Alla ni som arbetar för våra öländska hembygdsföreningar ska veta hur viktiga ni är för Öland!”

Fattar ni hur urbota gulligt och privilegierat vi har det på ön, när 32 hembygdsföreningar på samma klockslag öppnar upp frågeformuläret och tävlar i ”Känn ditt Öland”.
Publicerad 5 november 2021 • Uppdaterad 5 november 2021
Tävlingen ”Känn ditt Öland” är ett arrangemang som saknar motstycke i Sverige. Men det gör också de öländska hembygdsföreningarnas medlemssiffror.
Tävlingen ”Känn ditt Öland” är ett arrangemang som saknar motstycke i Sverige. Men det gör också de öländska hembygdsföreningarnas medlemssiffror.

Det är lätt att bli hemmablind. Att man tar saker och ting för givna.

”Känn ditt Öland” är en sådan sak. Det är ju bara något som sker, år ut och år in. Varje hembygdsförening samlas och så klurar man tillsammans kring frågorna som rör Öland. Det är en fördel om alla åldrar och ”experter” från många områden finns representerade. För frågorna kan verkligen handla om allting - egentligen bara med en enda gemensam nämnare, att det handlar om Öland på något sätt.

Tillsammans har Ölands hembygdsföreningar över 10 000 medlemmar. Smaka på den - tio tusen medlemmar!

Det ska jämföras med att det bor totalt 26 000 människor på Öland. Den otroligt höga medlemssiffran uppnås till viss del av att även fritidshusägare eller ölänningar i förskingringen stöttar sin hembygd med ett medlemskap.

Totalt i Sverige har de svenska hembygdsföreningarna 410 000 medlemmar, fördelat på straxt över 2000 föreningar. Inget annat landskap är i närheten av att procentuellt kunna visa upp sådana siffror som den öländska hembygdsrörelsen.

Exempelvis så är också Gotland ett riktigt starkt hembygdsfäste med 14 600 medlemmar, men det ska jämföras med att Gotland med sina 58 000 invånare är mer än dubbelt så många än vad vi har på Öland.

”Med sina 10 000 medlemmar skulle hembygdsrörelsen på Öland kunna ta en ännu större roll i debatten, om man själv vill.”

Blekinge har också en stark hembygdsrörelse, men på sina 160 000 invånare så har man just med näppe fler föreningsanslutna än Öland.

Vilken enorm kraft det finns i de öländska hembygdsföreningarna. Ingen midsommarfest utan hembygdsföreningen, inget valborgs- eller nationaldagsfirande, ingen julmarknad.

Men jag är inte helt säker på de öländska hembygdsföreningarna själva riktigt förstått vilken makt de egentligen besitter. Med sina 10 000 medlemmar skulle hembygdsrörelsen på Öland kunna ta en ännu större roll i debatten, om man själv vill.

Just nu vill jag dock bara stanna upp och reflektera över vilken enorm samhörighet det finns på Öland. När 32 föreningar samlas i sina respektive byar och tillsammans försöker lösa 29 tuffa frågor om ön - ett slags ÖM om Öland. Det saknar motstycke i Sverige.

Alla ni som arbetar för våra öländska hembygdsföreningar ska veta hur viktiga ni är för Öland!

Peter BoströmSkicka e-post