Annons

Ledare: Alla hjärtans dag borde vara alla dagar

Söndagen den 14 februari är det alla hjärtans dag, en gammal tradition som kanske blir extra betydelsefull under en pandemi.
Publicerad 13 februari 2021
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
En hjärtlig manifestation blir det på torget i Borgholm på alla hjärtans dag i Borgholm, i arrangemang av Lions.
En hjärtlig manifestation blir det på torget i Borgholm på alla hjärtans dag i Borgholm, i arrangemang av Lions.Foto: Privat

På Wikipedia kan man läsa:

”Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet”. Man får också veta att ”den äldsta kända Valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston som hon kallade sin ”worshipful and well beloved valentine”.

Annons

Vi kan behöva ljusglimtar i tillvaron under pandemin. Även om vi inte kan vara nära alla vi tycker om, kan vi åtminstone skänka dem en god tanke. Ett brev, ett mejl, ett sms, ett telefonsamtal – det finns många sätt att umgås även när pandemin sätter stopp för fysiska möten. Vi måste fortfarande hålla ut lite till – men det hindrar oss inte från att hålla kontakt med de vi håller närmast hjärtat.

I tider som dessa gäller att det vi alla försöker ställa upp. Det finns många exempel på goda gärningar.

Både Mörbylånga och Borgholms kommuner har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att öns seniorer kan ge sig ut och gå på vintergatorna genom att dela ut gratis broddar. Det är ett sätt att visa omtanke.

På onsdagen ringlade sig kön lång, med coronaanpassat avstånd, framför stadshuset i Borgholm då broddarna delades ut. Det är en god sak att öns kommuner satsar på sina medborgare som passerat pensionsåldern och det är uppskattat hos många.

Att visa omtanke kan också vara extra försiktig på öns vintervägar. Under torsdagen, då dessa rader skrivs, yr snön utanför redaktionsfönster och på www.olandsbladet.se kör vi med liverapportering om vädersituationen. Att köra försiktigt, hålla avstånd och hålla ner farten är att värna inte bara sig själv utan också våra medmänniskor.

Under dessa dagar kan det också vara läge att skänka en tacksamhetens tanke till alla de snöröjare som ser till att våra vägar är farbara. De är vägens hjältar på riktigt.

Ett sätt att visa omtanke är naturligtvis också att ta vaccin mot covid-19 när den möjligheten ges. För att skydda sig själv men framförallt för att skydda andra. Något bättre sätt att visa omtanken kan det väl knappats finnas.

Alla hjärtans dag firas söndagen den 14 februari. Men att visa omtanke inskränker sig inte till en dag – det borde gälla alla dagar.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons