GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Alla dessa märkliga omröstningar och städer som jagar självhävdelse...”

Som ölänning håller vi ju förstås Borgholm som Årets sommarstad varje år, men...det blir pinsamt när städer till höger och vänster titulerar sig Årets ditten och datten genom diverse märkliga omröstningar.
Många städer försöker slå mynt av utnämningar som man i andra städer inte ens hört talas om. ”När Borgholm får 54 procent av alla röster och Visby 0,43 procent som Årets sommarstad, då ska man nog vara lite försiktig att fastslå en omröstning som exakt vetenskap!”, skriver Peter Boström.
Många städer försöker slå mynt av utnämningar som man i andra städer inte ens hört talas om. ”När Borgholm får 54 procent av alla röster och Visby 0,43 procent som Årets sommarstad, då ska man nog vara lite försiktig att fastslå en omröstning som exakt vetenskap!”, skriver Peter Boström.
Foto: Peter Boström
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Många ölänningar delar nu artiklar om hur Borgholm blivit Årets sommarstad 2021. Det finns en stolthet och jag kan efter att ha bott nästan 15 år i Borgholm känna med den.

Jag har sett hur det jagats röster för att just Borgholm skulle få den där utmärkelsen, någon gång - Årets Sommarstad. Och så blev det, 2021 röstvann Borgholm Årets Sommarstad. Åmål (!!) och Karlskrona (!) hamnade på övriga ”pallplatser.

Borgholm fick 54 procent av alla röster. Visby fick 0,43 procent av rösterna, Stockholm hamnade på 0,17 procent och Ystad noterades för 0,12 procent.

Men...

Samtidigt pågår omröstningen Årets Sommarstad. Förvirrande?

Ja, det är bara förnamnet. I Visby, Stockholm och Ystad vet man inte ens om den där ”tävlingen” som Borgholm vunnit. Borgholmstävlingen ”ägs” av S-kalmarpolitikern Michael Ländin och lanseras av Sverige.nu.

Den här andra tävlingen om Årets sommarstad som fortfarande pågår, arrangeras av tidningen Reseguiden. Det är den tävlingen som Kalmar vunnit i flera år genom att Destination Kalmar drivit kampanj, men i år siktar kalmariterna i stället på att bli Årets superkommun.

För att få rösta i Reseguidens röstningar förbinder man sig att också nås av tidningens nyhetsbrev. Det är lätt att se hur marknadsavdelningen på tidningen sitter och skrattar åt att nästan alla tidningens nyhetsbrev går till epostadresser som slutar på kalmar.se.

Men det är sannerligen en marknadsavdelning som fattat att det ute i landet sitter en mängd destinationsutvecklare som inget hellre vill än att just deras regioner blir ”framröstade” i något som går att användas i reklamsyfte.

Reseguiden har därför startat ytterligare en ”tävling” - Årets sommarlandskap. På resultatlistan återfinns exempelvis Ångermanland och Östergötland innan man hittar Öland på tionde och näst sista plats. Övriga landskap får dela på sistaplatsen.

Ledsen, men det går faktiskt inte att ta sådana omröstningar på allvar. Det blir trams.

Vad som spelar roll är ju hur de som varit i staden eller landskapet verkligen upplevt sin vistelse. Att Öland och Borgholm i sådana ”riktiga” undersökningar har upp mot 90 procent som gärna återkommer eller rekommenderar vår ö och vår stad - det är siffror som verkligen betyder något!

"Att Öland och Borgholm i sådana ”riktiga” undersökningar har upp mot 90 procent som gärna återkommer eller rekommenderar vår ö och vår stad - det är siffror som verkligen betyder något!"

Läs mer