Annons

Ledare: ”Algutsrum - just nu den bästa Ölandsbyn på marknaden!”

Med lite egentänk kring historiska fakta så går det att se hur Algutsrum varit en samlingspunkt i snart 2000 år.
Publicerad 26 september 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Marknaden i Algutsrum går att spåra minst tusen år tillbaka i tiden. Nästan lika länge dröjde det innan Algutsrum blev Årets Ölandsby.
Marknaden i Algutsrum går att spåra minst tusen år tillbaka i tiden. Nästan lika länge dröjde det innan Algutsrum blev Årets Ölandsby.Foto: Natalia Johansson

Algutsrum har varit på tapeten som Årets Ölandsby många gånger. Sedan har man fallit på målsnöret.

”Algutsrum finns ju alltid kvar”, som det brukar heta.

Annons

Och historiskt sett är det ju så. Vi har dragit till Algutsrums socken redan när första stenen lades till Gråborg. En av de borgar som tydligast skvallrar om att det också förekommit väldigt mycket handel i anslutning till de där anläggningarna.

Det finns dokumentation om så kallade danska knutsgillen vid Gråborg, en slags medeltida marknad som har tusen år på nacken. När borgen tappade i betydelse så kom marknadsplatsen att på 1700-talet flyttas till Algutsrums kyrkbacke.

Så gott som alla ölänningar har något förhållande till marknaden i Algutsrum. För egen del handlar det om Buster och Fantomen.

Dels för att det var serietidningar jag själv var på jakt efter både sommar- och höstmarknad. Men också för att samhället haft sina alldeles egna Bustrar och Fantomer.

Idrottsföreningarna som vi känner dem i modernare tappning kom att profilera Algutsrum redan på tidigt 1900-tal. Skyttarna och fotbollsspelarna från Algutsrum tillhörde de som tidigt var framgångsrika på Öland.

Fantomerna har vi sett i de många aktiva föreningar som funnits och fortfarande finns i Algutsrum. Att det finns en stark bygemenskap fick jurygruppen sannerligen bevis på i år, när alla föreningar gick samman och framförde åsikten att i år var det minsann äntligen dags för Algutsrum.

Algutsrum är en ort som är under stor tillväxt. Idag bor nära 900 personer i byn, vilket placerar den som en av ”de stora” på ön.

”Visst, båda orterna har historiska grunder, men både Grönhögen och Algutsrum har också nytänkande”
Peter Boström

Och inflyttningstakten är hög. Med sitt natursköna läge och med närheten till Ölandsbron lockas många barnfamiljer att sätta bo på orten. Detta gör Algutsrum till en av de byarna på ön med yngst snittålder.

I likheter med föregångaren Grönhögen så är det blandningen av gammalt och nytt som skapar dynamiken. Visst, båda orterna har historiska grunder, men både Grönhögen och Algutsrum har också nytänkande, som driver orterna framåt.

Det är sådant som vi både är bra och direkt nödvändigt för Ölands bästa.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons