unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledare: ”Aldrig förr har så många haft fel om så få turister!”

Jag har aldrig sett så många människor på Öland som i sommar. Och jag har aldrig haft så fel, eftersom statistiken visar svart på vitt att det faktiskt är betydligt färre turister på ön i sommar än vanligt.
Nej, så här mycket turister var det inte på Öland. Även om chefredaktör Boström med flera tycker att det varit många på ön i sommar.
Nej, så här mycket turister var det inte på Öland. Även om chefredaktör Boström med flera tycker att det varit många på ön i sommar.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

När jag först hörde om Telias statistik så trodde jag inte på den. Jag har varit runt på Öland hur mycket som helst i sommar och med egna ögon sett vimlet i Byxelkroks hamn, alla fikabesökare på Gårdby Café, badgästerna i Färjestadens hamn och till och med fått kryssa mig fram bland vandrarna på leden mellan Penåsa och Skärlöv.

Men Telias undersökning är obarmhärtig. Felet ligger i mina ögon, mina upplevelser.

Öland har haft fler besökare och Öland har citat ”gjort mer pengar” andra somrar än 2020. Men 2020 har besökandet sett annorlunda ut, turistandet har i vart fall delvis skett på ett annat sätt.

Framför allt är det naturen som lockat besökare till Öland. Anne Wilks berättar att Station Linné har slagit rekord på sina vandringsleder och Färjestadens Cykelaffär beskriver att det knappt finns en cykel att få tag i förrän framåt hösten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Det har varit trafikkaos vid badplatserna och AIK:s spelarbuss fick sitta flera timmar i kö på Ölandsbron.

Dagsbesökare från fastlandet har upptäckt Öland på ett helt annat sätt än vi tidigare sett. När det till och med är kö i Nunnedalen...

Summeringen är att många med mig upplevt att antalet besökare den här sommaren varit fler än tidigare somrar. Förmodligen spelar förväntningar en stor roll. Vi trodde kanske inte att det skulle bli några turister alls i sommar, men så började de att komma. En efter en...

Upplevelsen blev att besökarna var hur många som helst.

Men nu är det inte bara Telias statistik som visar motsatsen. Turistchefen Johan Göransson bekräftar samma sak med de siffror han får från campingar, hotell och stugor. Gästnätterna är nere i dryga 80 procent av ett normalår.

Trafikverkets siffror för Ölandsbron har strulat. Den som vill vara konspiratorisk kan säkert se någonting i det, jag gör det inte. Just nu har vi de siffror som finns att rätta oss efter och de visar tveklöst på färre människor på Öland i sommar.

Så det vi först tycker oss se med våra egna ögon är inte vad det synes vara. Det vi dock kan säga är att Öland aldrig haft fler besökare, i alla fall inte en covid-sommar!