Ledare: ”850 nya bostäder i Färjestaden som gör Öland ännu mer avlångt!”
Ur ett öländska samhällsperspektiv så är 850 nya bostäder i en och samma detaljplan något av det största som hänt Öland sedan Ölandsbrons tillkomst 1972.
För en debattör finns det hur många infallsvinklar som helst med projektet, beroende på vilket ben man står på, men Ölandsbladet har inte fått en enda kommentar.
850 nya bostäder i Färjestaden betyder ny skattekraft in till Mörbylånga kommun. Detta ger möjligheter för att utveckla kommunen. Ett par tusen extra medborgare skapar bättre förutsättningar för den handel och de företag vi redan har på mellersta Öland. Mer handel och företag lär komma!
Området kring brofästet växer. Vi ser en skarp centrering av befolkningen till Färjestaden med krans-byarna. Marknaden styr mycket. Exploatörerna vill slå mynt av närheten till Ölandsbron och Kalmar.
Men jag har förståelse för att den enskilde medborgaren på södra Öland blir förvånad över att byns sista gatlampa släcks ned, samtidigt som Mörbylånga kommun skapar möjligheter för ett par tusen människor att flytta in i Färjestaden.
Här är otvivelaktigt den största nöten att knäcka för Mörbylånga kommun, men även Borgholms kommun. Hur får vi hela Öland att leva? Hur får vi även med de norra och södra delarna?
Det hade varit enklare om Öland varit rund. Att våra stora centralorter också legat just centralt.
Nu är det ju ingen nyhet att Öland är avlångt. Men det förvånar mig att vi inte fått fler reaktioner på presentationen om den nya stadskärnan i Färjestaden från södra och östra Öland, där det finns missnöje sedan tidigare på var satsningar gjorts.
Är det chocken? Lugnet före stormen?
För här är frågor som kommer bli kniviga att lösa, som måste lösas. Hur placerar vi våra äldreboenden, konstgräsplaner och kanske till och med skolor?
Hur organiserar vi vår räddningstjänst? Snöröjning? Ska Färjestadens GoIF ha fem lag i varje årskull, medan övriga Öland får lägga ned sina idrottsföreningar?
Mörbylånga kommun, men till viss del även Borgholms kommun, måste avsätta medel för glesbygdsutveckling i samband med inflytten till brofästet. Skattemedel in och skattemedel ut - med rätt balans.
För vi behöver våra ytterområden för att upprätthålla den ö vi har idag. Det får inte glömmas bort när vi nu räknar in 850 nya bostäder till Färjestaden, vilket i sig är ett mycket glädjande projekt!