Ledare: ”1500 spänn i böter kan inte vara rimligt för 15-åring med egen bil!”

De här 15-åringarna som kör omkring i egna bilar. Jämförelsen att ”alla vuxna borde veta hur det funkar” eftersom de själva kört trimmade mopeder – den haltar.
Publicerad 27 april 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
1500 kronor blir oftast bötesbeloppet för den 15-åring som dragit ut ”sprinten” och kört vanlig personbil. ”Inte tillräckligt avskräckande”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion, som tror att det missgynnar alla de ungdomar som kör lagligt.
1500 kronor blir oftast bötesbeloppet för den 15-åring som dragit ut ”sprinten” och kört vanlig personbil. ”Inte tillräckligt avskräckande”, tycker Ölandsbladets ledarredaktion, som tror att det missgynnar alla de ungdomar som kör lagligt.Foto: Mostphotos

Jodå, jag har själv kört trimmad moppe. I medvind från Gårdby mot Färjestaden gjorde Puchen 57 kilometer i timmen. Det var något med drevet, eller om det var cylindern. Så värst många minuters skillnad på restiden gjorde inte den där trimningen, men det var ett sätt att hänga med de övriga i moppegänget.

Så, jo, jag vet hur det är att köra trimmat. Visst, därmed är både jag och de allra flesta öländska föräldrar som någonsin kört moppe kanske dubbelmoralister när vi som vuxna uttrycker oro för hur ungdomarna nu för tiden trimmar sina maskiner. Maskinerna det handlar om idag är i hyfsat stor utsträckning A-traktorer.

Men jag menar att det finns en stor skillnad i en trimmad moppe och en trimmad A-traktor. Den trimmade moppen var sannerligen allt annat än ”säker”. Skillnaden var att mopederna främst utgjorde en fara för dem som satt helt oskyddade bakom styret.

”Polisens insatser de senaste dagarna är till fördel för alla de unga som kör hänsynsfullt.”

Den 15-åring som utan handledning framför en bil i hastigheter över hundra kilometer i timmen utgör däremot inte bara en fara för sig själv utan i högre utsträckning även för andra.

Under det senaste halvåret har polisen på Öland och i Kalmarregionen intensifierat arbetet med att både förebygga trimning men också kontrollera A-traktorer. Detta som en direkt följd på polisens medborgarundersökningar som gjorts runt om i länet, där det framgår att fortkörande A-traktorer utgör problem på ön.

Bara de senaste dagarna har fortkörande A-traktorer stannats av polis på Öland vid ett par tillfällen. Samtidigt ser vi en allt stridare ström med domar där 15-16-åringar dömts till böter för olovlig körning. I nästan samtliga fall blir bötessumman lägsta dagsboten 50 kronor gånger 30. Är 1500 kronor ett rimligt straff för att köra bil utan körkort? Nej, här har inte lagen hängt med, summan är inte på något sätt avskräckande.

Jo, det heter att lämplighetsintyget för att ta ”riktigt” körkort vid 18 års ålder kan skjutas upp. Men det finns absolut inga likhetstecken med att Transportstyrelsen verkligen gör så.

Det riktigt trista är att de många unga förare som sköter sig dras med i drevet mot A-traktorerna. En laglig A-traktor är ett tämligen säkert transportfordon. Ett sätt för unga människor att ta sig från punkt A till punkt B på landsbygden där bussen kommer sällan eller aldrig.

Polisens insatser de senaste veckorna är till fördel för alla de unga som kör hänsynsfullt.

Peter BoströmSkicka e-post