Låt tanten behålla slanten

Ledare • Publicerad 26 april 2010

Att inte en slags äldrepeng redan följer den gamle som ska på semester är ju ganska anmärkningsvärt. Nu för tiden följer skolpengen med ungdomarna och därför borde det vara dags för en lagändring inom äldreområdet. Det är allom bekant att Öland är en härlig semesterö. Hit kommer människor år efter år och firar sköna somrar, men i takt med att åren går blir de så gamla att de blir skröpliga. Så pass sjuka ibland att det krävs både hemtjänst och hemsjukvård.

Förra sommaren kostade den här servicen, som ju är självklar, Borgholms kommun tre miljoner kronor extra. Och den kostnaden lär öka i framtiden i takt med att människor blir äldre.

Nu har socialchefen i Borgholm tagit ett principbeslut i samråd med sina kollegor och hänvisar till begreppet skälig levnadsnivå och sätter därmed på ett modigt vis stopp för dem som vill ha hemtjänst och vård mer än fyra veckor.

Fyra veckors semester på Öland för en gammal och sjuk borde räcka tycker hon. Flera av ärendena har överklagats och ligger nu hos förvaltningsrätten i Växjö för bedömning. Där tror man att beslut ska ha fattats av en domare och tre nämndemän inom en månad. Och det vore ju tacknämligt eftersom liknande ärenden inte hann behandlas förra året utan de gamla fick ge sig av hem innan rätten hade fällt utslaget.

Det ska bli principiellt intressant att se vad juristerna kommer fram till. Politikerna borde redan nu klubba igenom att äldrepengen följer med pensionären liksom våra landstingspengar följer oss land och rike runt och i somliga fall till och med gäller utomlands. Ja, det kanske vore lättare att vara gammal och sjuk och få hemsjukvård och hemtjänst på Cypern än i Borgholms kommun. För det största bekymret är att rekrytera personal med adekvat utbildning vilket ju är helt fascinerande i ett Sverige där arbetslöshet råder. Och om de får tag i personal har de svårt att ordna med boende. En vecka i en stuga på Öland kostar 4000 kronor och då är det inte mycket kvar i plånboken för en anställd inom hemtjänsten när hyran är betald.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.