Landsbygden – finns den?

Ledare • Publicerad 20 augusti 2012

Den större delen av ledarredaktionen har nu återkommit till vardagslunken efter semester och föräldraledighet. Under denna tid har världen på något besynnerligt sätt passerat en aning ovanför huvudet – utan att göra några större avtryck.

Jo, vi noterade förstås århundradets hittills mesta lokalpolitiska kärlekssaga. Men det vore oss fjärran att kommentera de märkliga irrgångar som kärleken ibland kan ta.

Vi måste dock erkänna att vi fnissade lite när de båda turturduvorna i vildsint affekt skickade iväg en e-post till kollegan på andra sidan Sundet och krävde en ursäkt för att tidningen (Barometern) bevakade deras gemensamma tjänsteresa till Lübeck.

Nu inväntar vi bara om det hela möjligen kan få några öländska efterdyningar. Något som hittills våldsamt förnekats från ledande Moderathåll – men osvuret är bäst…

Men tillbaka till nuet:

För bra mycket mer än ett år sedan påpekade Ölandsbladet, bland annat i den här spalten att våra folkvalda på riksplanet inte verkade ha ork nog att spana ut över stadsmurarna i Stockholm landet och engagera sig i landsbygdens specifika problem. Vi efterlyste särskilt Centerns roll i detta sammanhang.

Nå, efter några månader verkade det som om vi blivit bönhörda. Plötsligt talades det om butiksdöd , skolnedläggelser och infratrukturella problem igen.

Men det varade tyvärr inte så länge.

Vid statsminister Fredrik Reinfeldt traditionsenliga sommartal på Strandvik i Gustavsberg på lördagen, var landsbygden återigen ett icke existerande terra nullius. Bortsett från bolagsskatter (som ska sänkas) var det bara tal om trängselavgifter (som ska höjas) och tunnelbana till Nacka.

Jo, och så tackade han officiellt ja till Annie Lööfs inbjudan att besöka henne hemma i Maramö till ett upptaktsmöte för Alliansen.

Maramö är en vacker by, och precis som Nacka utan tunnelbana, som ligger i  Värnamo socken i Jönköpings län och kan i de här sammanhangen säkerligen inspirera till  djuplodande samtal om landsbygdsproblematik framemot småtimmarna.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.