Annons

Laget finns, nu behövs en ny tränare

Ledare • Publicerad 24 februari 2014

Jag tycker synd om de många duktiga turistföretagare vi har på Öland.

Och jag lider med de ambitiösa och ytterst seriösa företagsledarna i Marknadsrådet, som lagt ned så mycket tid och arbete på att skapa en ny plattform.

Annons

Jag kan faktiskt också känna med kommunchefer och politiker som försökte så väl.

Och så blev det såhär. Måtte detta inte betyda ytterligare tid av dvala för turismutvecklingen på ön. Först Ölands Turist AB:s konkurs och nu turerna kring den av kommunerna nyanställde destinationsutvecklaren.

Det finns anledning för många inblandade att vara självkritiska. Ölandsbladet fick tidigt information och synpunkter från fastlandet när det gällde den nytillträdda destinationsutvecklaren Håkan Waxegård. Ölandsbladet valde att ligga lågt med Waxegårds konkurser och tvivelaktiga affärer. Vi tyckte inte att det hade med hans nuvarande arbete att göra och ville ge honom en chans.

Tidigt kom signalerna om att det gnisslade i det nya maskineriet. Nätverksbildandet gick trögt.

Barometern gjorde en ypperligt bra beskrivning av Waxegårds konkurser.

Därpå kunde Ölandsbladets Michael Ståhl avslöja att Borgholms kommun avbrutit allt samarbete med det så kallade Actionteamet i Borgholm. Synpunkterna på hur Actionteamet skulle fördela pengar var en av anledningarna. Samma Actionteam där Håkan Waxegård stått som postföreträdare för tills alldeles nyligen.

I samma veva tilldelade Borgholms kommun och Mörbylånga kommun Waxegård en varning. Dels för att han uppträtt på ett oacceptabelt sätt mot en företagare och del för att han haft ett olämpligt bemötande mot kommunernas samarbetspartners. Ölandskommunerna har haft synpunkter på att Ölands nye destinationsutvecklare fortsatt bedriva företagsamhet på fastlandet, stick i stäv med uppgörelsen i anställningskontraktet.

Lisbeth Lennartsson kan inte säga att hon har förtroende för Waxegård.

Waxegård själv säger sig inte ha något förtroende för Ölandsbladet, som rapporterat om händelseutvecklingen.

En fortsättning var förstås omöjlig.

Annons

Hur skulle Håkan Waxegård kunna ställa sig inför företagare i Byxelkrok vid nästa nätverksträff? Vid bildandet av en ekonomisk samarbetsorganisation så är förtroendekapital den tyngsta valutan.

Den fanns inte kvar hos Håkan Waxegård, som nog heller inte begripit att kommunalstyrd verksamhet betyder full offentlig insyn.

”Öland behöver en sådan som mig”, sa Håkan Waxegård, när han tillträdde.

Och det har han nog en poäng i. Ett nytänk behövs inom den öländska turistnäringen. Men samtidigt måste en ny tränare känna av sitt nya lag, dess kultur. Tränare och lag måste gå i någorlunda samma takt.

Och du kan faktiskt inte bete dig hur som helst eller extrajobba för vad som kan betecknas som konkurrent till din arbetsgivare.

Låt oss hoppas att kommunernas och marknadsrådets plattform står pall och att det enda som behövs göras är att hitta en ny tränare.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons