Kyrkobehovet och valborg

Ledare • Publicerad 30 april 2010

Valborg är här och vi med den. Minns en valborgborgsmäss i mitten på 90-talet. På väg hem från eld och sång kämpade vi oss fram i snöglopp.

Runt om på hela Öland tänds det eldar och valborgmässopratas det. Vi utbringar ett fyrfaldigt leve för våren och hälsar oss alla välkomna ut på stränder och strandängar för nu startar säsongen på riktigt efter en lång och kall vinter. Nu är april förbi och aprilvädret som i år innehöll ansenliga mängder hagelskurar ett minne blott.

Om ett par veckor är det biskopsmöte i Kalmar. Ny chef för hela gänget ska väljas och det är en orolig tid med många avhopp från kyrkan sedan skilsmässan med staten. Många är de frågor som ska besvaras och vem ska leda Växjö stift i framtiden? Kyrkan finns där men vilka väljer att bli medlemmar?

När regntunga moln hopar sig över horisonten. Behövs kyrkan för mig då? Ja, då är den där som en stöttande vän. Jag har mött det flera gånger i mitt liv och där är ni experter. När mobbing, utanförskap, sorg, död, sjukdom drabbar oss är kyrkan skicklig, skickad och expert.

När jag är ung och funderar på konfirmation har kyrkan också kommit en bra bit på väg, det är fotboll, teater, ensamundervisning för den som inte passar i grupp.

Svenska kyrkan är bra skicklig i mycket, men i vardagen för en heltidsarbetande är den ganska osynlig, antar att jag är lika synligt frånvarande för kyrkan, även om jag hör kyrkklockorna ringa länge och väl i Borgholms kyrka var dag klockan 11. Någon lunchandakt finns inte i centrala Borgholm.

Svenska kyrkan håller hög klass när det gäller sång och musik  och kulturarv. Det är en oerhört viktig del i traditionen. Liksom de vackra kläderna med guldbrodyr till högtiden, silverserviser för nattvardsvin och ett kyrkorum som andas historia men ändå lever idag. Kyrkomusiken, konserterna och konfirmandundervisningen ger liv och blod åt hela alltet.

Men det kanske är dags att ta betalt för det det egentligen kostar. Eller sluta skämmas om man ibland tar betalt för det som kostar.

Att omfamna svaga, handikappade, alkoholiserade, utstötta med den vördnad som sker i kyrkan är också livsviktigt för att attrahera människor. Och det är gratis.

Att människor sedan faktiskt är snåla, det gäller somliga, eller fattiga, det gäller många och för den sakens skull vill spara några tusenlappar om året på att kliva ur kan vi inte göra ett dyft åt.

Jo, kanske förresten, kanske skulle avgiften till kyrkan behovsprövas än mer. En fattigpensionär  eller en ung arbetslös där en hundring hit eller dit gör skillnad kanske skulle kunna få en rabatt som heter duga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.