Kyrkans framtid på Öland
På torsdagskvällens togs ett steg framåt i försöken att bevara den unika öländska kulturmiljö, som kan gå förlorad om Gärdslösa prästgård säljs.
Gården är inte bara nationalskalden Stagnelius födelseplats utan också just en sedan århundraden bevarad kulturmiljö – nästan allt är i ursprungligt skick. På initiativ av Ölands Hembygdsförbund skall nu en arbetsgrupp gå vidare med bevarandefrågan, så kanske finns det lite hopp för Gärdslösa Prästgård.
Men hur ser framtiden i övrigt ut för Ölands kyrkor? Dyster verkar den, verkligen dyster. Enligt samstämmiga uppgifter till Ölandsbladet kommer tolv Ölandskyrkor att läggas i malpåse; värmen skruvas ner till ett minimum, kyrkan töms på sitt stöldbegärliga innehåll, som förvaras på annan plats – stängd och igenbommad i väntan på bättre tider som kanske aldrig kommer.
Brolinson Ölandsbladet kommer att sakna den frejdige Claes Brolinson, ordförande i Mörbylånga socialnämnd, när han nu lämnar både sin post och Öland: Tack, Claes, nu kan den överhettade rubrikmaskinen få stå och svalna ner sig lite. Skämt åsido: Claes säger att han lämnar ordförandeposten på grund av det låga arvodet, 6 295 kronor i månaden. Arvodet är sannerligen inte mycket att komma med för ett så maktpåliggande uppdrag som ordförande i kommunens tyngsta och mest ”besvärliga nämnd”.
Om yngre människor, som också är yrkesarbetande, skall kunna delta i politiken, och inte bara pensionärer, måste arvodesnivåerna upp ordentligt – detta är helt enkelt ett demokratiproblem där snålheten i Mörbylånga bedrar visheten. En annan sak är måhända att man kan inte vara partilös som Brolinson och sitta utan mandat som ordförande i en socialnämnd där nästan alla beslut, inte minst i besparingstider, måste förankras politiskt.