Kyrkans framtid på Öland

Ledare • Publicerad 3 oktober 2008

På torsdagskvällens togs ett steg framåt i försöken att bevara den unika öländska kulturmiljö, som kan gå förlorad om Gärdslösa prästgård säljs.

Gården är inte bara nationalskalden Stagnelius födelseplats utan också just en sedan århundraden bevarad kulturmiljö – nästan allt är i ursprungligt skick. På initiativ av Ölands Hembygdsförbund skall nu en arbetsgrupp gå vidare med bevarandefrågan, så kanske finns det lite hopp för Gärdslösa Prästgård.

Men hur ser framtiden i övrigt ut för Ölands kyrkor? Dyster verkar den, verkligen dyster. Enligt samstämmiga uppgifter till Ölandsbladet kommer tolv Ölandskyrkor att läggas i malpåse; värmen skruvas ner till ett minimum, kyrkan töms på sitt stöldbegärliga innehåll, som förvaras på annan plats – stängd och igenbommad i väntan på bättre tider som kanske aldrig kommer.

Brolinson  Ölandsbladet kommer att sakna den frejdige Claes Brolinson, ordförande i Mörbylånga socialnämnd, när han nu lämnar både sin post och Öland: Tack, Claes, nu kan den överhettade rubrikmaskinen få stå och svalna ner sig lite. Skämt åsido: Claes säger att han lämnar ordförandeposten på grund av det låga arvodet, 6 295 kronor i månaden. Arvodet är sannerligen inte mycket att komma med för ett så maktpåliggande uppdrag som ordförande i kommunens tyngsta och mest ”besvärliga nämnd”.

Om yngre människor, som också är yrkesarbetande, skall kunna delta i politiken, och inte bara pensionärer, måste arvodesnivåerna upp ordentligt – detta är helt enkelt ett demokratiproblem där snålheten i Mörbylånga bedrar visheten. En annan sak är måhända att man kan inte vara partilös som Brolinson och sitta utan mandat som ordförande i en socialnämnd där nästan alla beslut, inte minst i besparingstider, måste förankras politiskt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.