Kungen nu för tiden

Ledare • Publicerad 10 april 2006

Kungahuset måste avskaffas, det är odemokratiskt. Dagens Nyheter vevar på sitt eviga kungahatarpositiv

(Niklas Ekdahl, DN Söndag). Man undrar varför DN håller på, för kungahuset är inte det minsta odemokratiskt.

Alla demokratiska partier i Sveriges riksdag (kanske till och med vpk) var med om Torekovskompromissen i

början av 70-talet då vi gemensamt bestämde om landets statsskick: vi skulle ha en kung som statsöverhuvud och han eller hon skulle hämtas ur den vår nuvarande kungafamilj. Så bestämde vi och så är det. Vad är det för fel med den saken?

Per-Albin Hansson var på äldre dagar anhängare av kungahuset liksom de flesta socialdemokrater är det nu

för tiden. Kvinnoförbundets ordförande Nalin Pegkul, till exempel, vill avskaffa republikkravet i partiprogrammet.

Monarkin är okontroversiell för den stora allmänheten, blott en liten marginell och högröstad grupp med bisarra värderingar, alla hemmahörande i Stockholm, larmar och står i mot kungahuset. (Denna grupp är

gatekeepers i alla ledande media).

Man kan förstå dem, ty kungahuset står för allt det som folket gillar, men som storstadseliten tar avstånd

ifrån: livslångt äktenskap mellan man och kvinna, barn, fasta värderingar, vett och etikett, civiliserat umgänge och folkliga hobbies. Kungen har samma fritidsintressen som vanligt folk: sport, friluftsliv, jakt och fiske samt ett passionerat förhållande till veteranbilar.

Sådana enkla nöjen är förstås föraktliga för den mondäna storstadseliten, men inte hos den svenska allmogen.

När vi blickar tillbaka på Sveriges långa historia kan vi här och där få glimtar som förklarar kungahusets djupa förankring i folkmedvetandet. Stora radikala förändringar till det bättre i Sverige, till exempel reduktionen och knäckandet av adelsväldet, har mestadels skett i samarbete mellan kungen och folket.

Att liera sig med kungen har alltid varit folkligt, radikalt och progressivt, och så är det fortfarande: en modern radikal är med kungen i tiden, nu för tiden.

33 procent

Den verkliga ungdomsarbetslösheten i Sverige är 33 procent. I Frankrike är den 23 procent. Ut på gatorna...

Fusion

Med tanke på alla åtalen mot ledande socialdemokrater har den geniala tanken uppkommit att slå ihop det socialdemokratiska partiet med brottsförebyggande rådet. Vi måste ju på något sätt få ett stopp på den ökande brottsligheten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.