unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: ”Kulturgärning som håller historien levande”

För den som är intresserad av norra Öland är Öländsk Bygd en aldrig sinande källa till kunskap.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Förra helgen var det dags att presentera årets upplaga, som är den 70:e i ordningen. Öländsk Bygd har alltså getts ut varje år sedan 1950 i obruten följd – det är en bedrift!

Det är Åkerbo hembygdskrets som har svarat för denna kulturgärning som i smått och stort speglat livet på nordligaste Öland: historia, personporträtt, natur, fotografier, minnesbilder, dikter – det är mycket som ryms inom dessa pärmar.

Många är de som lämnat bidrag till Öländsk Bygd genom åren och det bidrar också till spännvidden i materialet: från akademiska texter till högst personliga hågkomster om livet förr.

I förordet till den allra första utgåvan 1950, kan man läsa: ”Vår strävan är att årsboken skall bli et bygdearkiv”.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Så har det verkligen blivit. Vi sentida läsare kan vara glada över initiativet från veterinären Elias Östman att starta bokserien.

Material och vilja verkar inte saknas heller. Nuvarande redaktör Anita Tingskull skriver i årets upplaga: ”Nu kör vi minst sjuttio år till ”.

Till Ölandsbladets jultidning som gavs ut i veckan gjorde jag en sammanställning av en del av den litteratur som getts ut detta år med Öland som gemensam nämnare och det är fantastiskt hur Öland ständigt kan locka till nya upptäckter.

När jultidningen låg tryckt och klar kom ytterligare en bok om Öland, ”Ölands testfält”, av journalisten Oddbjörn Andersson. Han har lagt ner en stor forskargärning och berättar en fantastisk historia som knyter samman Stora Alvaret med utforskningen av månen.

I förra veckan kom Anders Johansson in med sin nya bok, ”Det öländska världsarvet” och i morgon söndag presenteras Gärdslösa kulturgrupps senaste alster, boken om Störlinge, för sina läsare.

Tänk, det finns alltid en ny historia att berätta. Öland är fantastiskt, på alla möjliga sätt.

Läs mer

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

Öland

Sydöstra Öland håller öppet för besökare

”Hos mig i Bläsinge kommer det vara öppen damm-trädgård, öppen ateljé med möbelkonst, ullhantverk och fårvallning”

Gamla möbler får nytt liv

Öland

Gamla möbler får nytt liv

”Jag letar efter unika saker som man kanske inte hittar överallt”

Som vanligt i Byxelkrok

Öland

Som vanligt i Byxelkrok

I Byxelkrok kör man på som vanligt den sista helgen i september, med marschaller, öppna bodar i hamnen och öppna butiker och restauranger.

Fåkens gäng i Växjö: Mikael Tornemo, Daniel Johansson, Tony Norlin, Filip Broman–Tornemo, Felix Karlsson, Linnea Elmberg, Alice Minnert och Emma Gränsmark.

Sport

Slog mästarklubben i premiären

”Var kaxiga. Det fick dem äta upp.”

Blåljus vill ha rödljus.

Öland

Här vill blåljus ha rödljus: ”Stora problem”

Brådskande utryckning - och risk för trafikstockning på Storgatan i Borgholm. En situation räddningstjänsten inte är nöjd med.

Åklagare Martin Svensson vid åklagarkammaren i Borås har bevis som binder två män till inbrotten i ICA-butikerna i Sandvik och Mörbylånga samt kassaskåpskuppen på Saxnäs camping.

Öland

Häktade för ICA-räden på Öland: ”Beslagtagit brottsverktyg”

Polisen är på väg att klara upp flera uppmärksammade