Annons

Krönika: ”Helt ärligt, det finns inget värdelösare klädesplagg i världen!”

Det är just nu två frågor som dominerar på Öland. Den ena handlar om väst. Och den andra...handlar också om väst.
Publicerad 15 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
För varm om magen och fryser om armarna. Hur kan vi vara så många som gått på klädesbluffen?, den frågan ställer sig krönikören.
För varm om magen och fryser om armarna. Hur kan vi vara så många som gått på klädesbluffen?, den frågan ställer sig krönikören.

Nato och västmakternas intresse för Öland är stort. För det är klart, om Sverige går med i Nato så kommer Öland med sina 26 mil från Kaliningrad vara Natos ytterpost mot Ryssland, ihop med Gotland.

I helgen ska Sverige ta ställning till väst. Ett val som inte görs i en handvändning.

Annons

Men en ännu större snackis på Öland handlar också om väst - dunväst.

”Låt oss vara ärliga, det är världens mest opraktiska klädesplagg.”

Glöm de gamla diskussionerna om rimfrost - rattmuff på och rattmuff av. Den som 2022 är uppdaterad står i maj månad i valet och kvalet mellan att ha väst på eller av. Jag är själv lurad och har köpt en.

Låt oss vara ärliga, det är världens mest opraktiska klädesplagg. Antingen är du för varm om kroppen eller också fryser du om armarna.

Vi har genom åren otaliga exempel på mode som varit direkt skadligt för människan. 70-talets platådojor som gjorde att människor åkte i skytteltrafik till röntgenavdelningar med skadade fotleder.

1980-talets trånga jeans som trängde ihop både tarmar och kisseri med följden att det blev störningar på det mesta.

Redan på 1500-talet infördes korsetten som orsakade andnöd på kvinnorna. på 1800-talet drogs korsetterna åt ytterligare, för att verkligen försäkra sig om att kvinnorna absolut inte skulle få in någon luft i lungorna.

Som förälder har man ju inte sällan en diskussion med sina barn om kläder. Det kan handla om det faktum att den yngre generationen tycks tro att kläder som kastats på golvet, viks ihop av sig själva och placeras i för kläder avsedda byrålådor, helt utan inblandning av mänskliga händer. Ett mirakel som jag dock inte sett någon av våra fem världsreligioner tagit upp än i sina heliga skrifter.

När sonen var i femårsåldern så gjorde familjen en av de där årliga utflykterna till Långe Jan som alla öländska familjefäder med någon form känsla för djur och natur måste arrangera.

Det var stekhett. Luften fullständigt dallrade och det såg ut som de små träden längs med den smala vägen ned mot fyrtornet stod på savannen.

Det var en del gny från junior som tvingats lämna sitt tv-spelande hemma och värmen gjorde inte saken bättre.

Annons

”Ufh, jag önskade jag hade en jacka på mig”, muttrade sonen, måttligt intresserad av vårfåglar, sälar och blomsterprakt.

”Men jacka!? I den här värmen?”

Sonen suckade och himlade med ögonen:

” Men öh! Det är ju så varmt, men hade jag haft en jacka så kunde jag ju tagit av den! Döh!

Lite som att ha väst. Passar för just ingen väderlek alls!

** Gårdbyskolan till final i Schackfyran. Det har jag alltid sagt, i Gårdbybarnen är det ruter!

** Veckans citat hittar vi från artikeln om vad man kan få för samma peng som nya Åkerboskolan, 91 477 000 kr: ”Den ungefärliga kostnaden för att värva hela IFK Göteborgs spelartrupp till IFK Borgholm.”

** Den där pistolen som hittades vid husrenoveringen på Norra Öland. Kan det ha varit någon stressad person i skytteföreningen som gått in i väggen?

** Hemtjänstpersonal ska lockas till Degerhamn med löfte att arbeta 85 procent med lön för 100. Samma lönesättning används sedan länge av kommunledningen.

** Mejl från Lasse Trofast: ”Jag tror jag åker till Böda Riviera med bandet. Där kan vi förhoppningsvis få våra instrument stämda.”

Annons

** Om vi sätter ett torn med periskop på Alvaret så kanske vi i alla fall kan få några ryssar att tro Öland är en Ubåt?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons