Annons

Kristet inslag förbjöds på skola

Ledare • Publicerad 4 december 2009

Hugaligen nu har det hänt igen. Nästan det värsta som kan hända på en skola. Svenska kyrkan och kristendomen har kommit i närheten av de små stackars barnen. Övertrampet som nu stoppats skedde i Karesuando. En förfärad förälder vände sig till Skolinspektionen och nu är det slut med morgonsamlingar med böner och psalmsång.

Föräldern skriver i en anmälan till myndigheten att skolan inte informerat om morgonsamlingarnas religiösa innehåll. Skolans agerande strider mot skollagen, anser föräldern. Skolans rektor har nu stoppat det hemska som pågick i en klass.

Annons

Man tar sig för pannan. Blir alldeles matt. Vi kommer ur en kristen tradition. Ska det då vara så förfärligt att förmedla sköna psalmer till skolbarnen, de tillhör väl allmänbildningen liksom Fader Vår. Det är obegripligt att läsa år efter år om skolavslutningar som kanske inte borde äga rum i kyrkorummet. Om präster som vid skolavslutningen ska neutraliseras på bästa tänkbara sätt.

Tradition, om du kan din historia blir du en trygg person. Är du en trygg person som vet varifrån du kommer och var du står blir du inte lika rädd för främmande inslag.

Dagens lärare är kloka nog att inte tvinga barn att tro. Kritiskt granskande är sådant som lärs ut i våra svenska skolor. Men att förneka barnen att sjunga psalmer som tillhör vår svenska tradition är ju alldeles på tok. Det är att göra dem en björntjänst.

ÖVERDRIVEN PROPAGANDA

Pendeln svänger fram och åter. Ett tag skulle det inte finnas ålderdomshem, men nu är de på väg tillbaka, demensboenden är en typ av hem för äldre som inte klarar sig på egen hand. Ett tag skulle det absolut inte finnas annat än kommunala skolor, men nu växer friskolorna som svampar ur jorden.

Jogga inte för mycket sa alltid mormor. Hon ansåg att knäna slets ut i förtid. Så kom gympavågen och joggingfantasterna igång. Alla joggade då. Nu går alla. Ett tag hade en majoritet stavar i händerna, men de verkar vara på väg bort till förmån för spikmattan som halva befolkningen somnar på kvällstid efter maten.

Växthuseffekten har skrämt livet ur oss länge, isen smälter, vi översvämmas och här blir varmt som i underjorden. Nu kommer opinionen mot en överdriven skräck för att det handlar om växthuseffekt skapad av oss människor. Rymden där ju jorden ingår har ju som bekant ett eget liv och en egen temperaturcykel som väger långt mycket tyngre än några små jordmänniskors påverkan på framtiden.

Den som lever får se. Under tiden njuter vi av heta somrar och milda vintrar. Länge leve växthuseffekten för alla oss frusna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons