Annons

Korset föll – res det

Ledare • Publicerad 17 januari 2007

Det fattas en del av vårt Öland i dag, den kanske vackraste delen är borta, föll i stormen i söndagskväll. Ölandsbladet syftar förstås på Kapelluddens medeltida stenkors i Bredsättra socken, som sågs av Gustav Vasa, avritades av Rhezelius och besöktes av Linne, kanske till och med det begravningståg som medföljde den avlidna Heliga Birgitta hem från Rom såg detta kors – så gammal är det, äldre än Den Heliga Birgitta.

Det var en helt osannolik olycka som fällde korset och slog det i tre bitar: en dåligt grundfäst sjöbod på på plintar, utan fönster och dörr, lossnade i en stormby, lyftes upp, for iväg och föll ned över korset 15 meter bort, korset föll och splittrades. Kvar är korsets fundament jämns med marken.

Annons

I tisdags fraktades det sönderslagna korset bort till en förrådslokal tillhörig länsmuseet. Där får experter försöka lista ut hur restaureringen skall gå till, bitarna kanske kan ståldubbas ihop och fästas till varandra med supercement. Förmodligen behöver väl den korsdel som står kvar i jorden grävas upp och då blir det tillfälle till en mycket spännande arkeologisk undersökning.

Men att korset måste åter till sin plats, nästan till vilket pris som helst, är självklart, det är en omistlig del av Öland, Kapelludden är en magisk och underskön plats med treenigheten: Korset, Kapellet, Fyren.

Citat:

”På södra sidan ner mot stranden stod ett kors av fast sten uthugget, så högt som en karl till häst. Häromkring voro åtskilliga små gropar, små skansar och rudera (lämningar) efter en stad. Vi reste härifrån. Storkarna flögo upp och vi kommo tillbaka till Bredsätra.”

Linnés Öländska Resan den 11 juni 1741.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons