Konstiga meddelanden på nätet och tårta i ansiktet

Ledare • Publicerad 11 november 2013

Vad vore vi utan Internet?

Idag är det nästan ett måste att ha tillgång till Internet.

Vi sköter våra bankärenden. Vi bokar våra biljetter och våra hotellrum och våra resor. Vi tar del av information i de ämnen som intresserar oss. Vi är ute på Facebook. Listan kan göras lång.

För allt fler av oss är Internet helt enkelt ett arbetsredskap vi inte kan klara oss utan.

Men som i ett fiskenät dyker det också upp fula fiskar på nätet.

I pricnip dagligen kommer det meddelanden på mer eller mindre bra svenska. Som detta, som en läsare på mellersta Öland skickade till Ölandsbladet:

Kära Tele2. Giltiga Abonnenter, Detta meddelande är från Tele2. Administratören IT service till alla våra prenumeranter e-postkonto. Du ska ge oss nedanstående information för att förlänga ditt konto på grund av spam och Tele2.

Som synes; inte den bästa svenska vi läst. Men antingen det gäller Tele 2 eller VISA-kort eller någon av bankerna är det enda goda rådet i dessa fall: radera dessa mejl. Klicka inte vidare på länkar. Lämna inga uppgifter.

Även om man har uppdaterat virusskydd slinker det igenom sådana här fejkmejl. Men som sagt: bara släng! De seriösa bankerna och telefonbolagen sköter inte sina kunder på detta sätt.

I veckan ringde en dam från Borgholm. Hon hade vid upprepade tillfällen fått telefonsamtal där en man på engelska ville prata om hennes "computer”. Samma sak där: bara lägg på. Lämna inte ut några uppgifter. Windows eller andra företag arbetar definitivt inte på detta vis för att via telefon ta över ens dator och hjälpa en med eventuella problem man har.

Internet är som sagt snart nog ett måste. Använder man bara nätet med omsorg, använder sunt förnuft och har ett uppdaterat skydd, är det bara att surfa på.

 

***

 

I morgon är det Fars dag och chansen är väl stor att det serveras någon tårta här och där i hemmen på Öland.

I veckan fick Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet i samband med en boksignering.

Det är sorgligt att protester ska ta sig sådana uttryck. Man kan fråga sig vilket sorts demokratiskt samhälle personer som ägnar sig åt så kallad "tårtning" vill ha? Vilka sorters åsikter är de rätta? Och vem kan ta sig rätten att bestämma att den ena åsikten är korrekt, medan en annan åsikt är förkastlig?

Det är en demokrati på dekis om ledande politiker tvingas att avskärma sig från folk. Denna gång var det "bara" en tårta. Vad är det nästa gång?

Nej, i en demokrati får man räkna med att inte alla tycker "rätt”. Men det är med argument motståndaren ska mötas; inte med våld och förnedring.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.