Annons

Konkurs i köpstad och hög kyrkoskatt

Ledare • Publicerad 10 december 2009

Det är många som funderar kring hur det ska gå för Köpstaden i Färjestaden sedan Ikea och Hansa City i Kalmar etablerat sig. Nu var det dags för konkurs för restaurang Sjöbrisen, ett sorgligt slut som väl tar en ny början så småningom.

Noterar också att hjärtat av själva centrat gapar tomt sedan fiket med glassförsäljningen försvann för två veckor sedan. En halvgrå scen med metallben står lite malplacerat för sig själv. Lite glädje sprider en tillfällig installation bestående av fyra pyntade stolar.

Annons

Det vill väl till för ölänningarna att vara lojala sina butiker på ön och inte åka över bron för att hämta varor på andra sidan. Annars går det väl som för de flesta lanthandlar, de får slå igen när kundunderlaget viker och sviker.

• Ölänningarna får betala mycket mer i kyrkoavgift än genomsnittet i landet. Öländska skattebördan ligger på 1,23 procent, det vill säga en krona och 23 öre till kyrkan för varje intjänad hundralapp. På Öland varierar kyrkoavgiften mellan 1,8 procent i de södra församlingarna till 1,95 procent uppe i norr.

På ett år skiljer det 1500 kronor mot övriga landet om du har en inkomst på 20 000 kronor och då betalar du drygt 4500 kronor i öländsk kyrkoavgift. På ett år skiljer det 3000 kronor om du tjänar 40 000 kronor i månaden, jämfört med rikssnittet och då betalar du 9120 kronor om du bor på Öland. Motsvarande siffra för rikssnittet är 6000 kronor.

Minst kyrkoskatt har Lidingö  där kyrkoskatten i de två inkomstlägena ligger på 1800 och 3600 om året, en skillnad på närmare 5500 kronor om året i den högre inkomstklassen. Kanske är det dags att jämna ut kyrkoavgiften för det är svårt att motivera oss att betala många sköna tusenlappar mer än rikssnittet. Begravningsavgiften är inräknad och den kvarstår ju alltid. I vigd jord kommer man alltid om så önskas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons