Kommunval rökning och ny paviljong

Ledare • Publicerad 5 juni 2009

Det blev nej till en kommun när Ölands friskola i Färjestaden röstade och av alla dem som lagt sin röst så var sju procent blanka. Det låter som en låg siffra och det känns skönt att ungdomarna på det här viset visat att de vet vad de vill.

Huvudsaken är väl kanske ändå på söndag för alla röstberättigade att ta sig till vallokalen. En blankröst är bättre än ingen alls. Sen kan man göra som en valdeltagare gjorde inför ett Europaval. Låta vädrets makter bestämma. Övervägande soligt motsvarade ett ja, övervägande molnigt fick bli till ett nej. Den dagen sken solen inte värst och därför blev det nej. Lite ångerfull tröstade han sig med att eftersom makan röstat ja så hade familjen sammantaget varken sagt ja eller nej. 1-1 är ju som bekant noll.

Vad fint torget kommer att bli. Mitt i centrala Borgholm finns ett ställe där magen kan mättas och det är väl kanske inte stans vackraste bygge med de snyggaste skyltarna precis. Därför är det ju roligt att läsa att kiosken nu blir till en paviljong och man kan ana både glas och sten i det nya bygget. När väl paviljongen står klar nästa vår kommer äntligen kyrkan att träda fram än bättre.

Det må vara att det är farligt att röka. Det må vara så att nästan en tredjedel av landets kommuner infört rökstopp under arbetstid. Men jisses, vilket förmynderi mot vuxna människor. Om en vuxen karl eller kvinna vill ta sig ett bloss efter tiokaffet är det väl hans eller hennes ensak. Socialdemokraterna i Mörbylånga och Tommy Eliasson har i en motion begärt att samtliga anställda ska tvingas låta bli sina cigaretter under arbetstid. Ska de kölhalas fikarummet om de överträder ett sådant förbud?

Man blir ju alldeles matt av att läsa en sådan översittarmotion. Vad kan vara nästa steg? Förbjuda godis och allt för kolhydratstinn mat för överviktiga under arbetstid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.