Kommunfusionen ingen idé från (m)

Ledare • Publicerad 8 februari 2008

Kalmar Läns Tidning diskuterar frågan om ett kommunsamgående på Öland. Diskussioner i denna viktiga fråga är välkomna, men tyvärr har KLT fått allt om bakfoten när tidningen hävdar att detta skulle vara ett förslag från moderaterna med det enda syftet att tjäna pengar och minska antalet politiker.

Den som följt frågan om en kommun på Öland under många år vet att det förhåller sig annorlunda.

Redan på tidigt 70-tal lade Elsie Cohen från socialdemokraterna fram ett förslag om Öland en kommun och hon hade partiet med sig. Det fanns just ingen entusiasm för förslaget då eftersom en kommunreform (1971) nyligen genomförts. Under åren har förslaget stötts och blötts; frågan har diskuterats och återkommit i vågor. Ölandsbladet har hållit spalterna öppna för alla åsikter och på denna plats uttalat sig för Öland som en kommun fast det skall sägas och erkännas, att på denna tidning råder det skilda meningar så det ryker. Ibland hävdas det, och med en viss rätt känns det:

– Ah, det är bara ni som flyttat hit som vill ha en kommun, vi urölänningar vill ha det som det är.

Men inte heller detta stämmer till 100 procent. Ölandsbladets egna opinionsundersökningar, som omfattar mer än 1 000 personer varje gång, visar nu på en majoritet för ett samgående mellan de två Ölandskommunerna. Frågan skär genom alla partier och grupper.

Att ett samgående mellan Mörbylånga och Borgholm skulle skapa ett demokratiskt underskott är en överdrift, för att nu vitsa till det. Öland blir vid ett samgående en kommun ungefär lika stor som Nybro eller Vimmerby och i dessa två präktiga kommuner råder inget auktoritärt styre – det är väl istället två exemplariska kommunala demokratier.

De skäl som talar för status quo på Öland är alla nostalgiska och man kan respektera känslor, så det är inte det.

Men ekonomiskt/förnuftsmässigt talar allt för Öland som en enda kommun – Ölands Kommun.

Dessbättre blir det nu en folkomröstning som för överskådlig framtid slutligen avgör frågan.

  

Vill du diskutera för- och nackdelar med Öland som en kommun skriv till oss, redaktion@olandsbladet.se

 

Vill du läsa KLT:s ledare i ämnet gå till: www.kalmarlanstidning.se och klicka dig fram på en fräsch tidningssite.

Andra nätadresser inom tidningsgruppen är: www-nybrotidning.se och www.vimmerbytidning.com samt www.oland.com

 

Till Ölandsbladet på nätet hittar du väl redan: www.olandsbladet.se med  populära Tobbes hörna! Där bloggar också Anne Wilks under den fyndiga rubriken ”A på Ö”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.