Kärnkraft och småsten
Nu när Socialdemokraterna valt sin mustaschprydda framtid, kan vi koncentrera oss på nästa fråga. Och det lär garanterat bli en remake på kärnkraftens vara eller inte vara.
I det svenska medielandskapet verkar det som om man inte kan koncentrera sig på mer än en sak i taget. I förrgår Libyen, igår Juholt och nu har de oerhört tragiska händelserna i Japan satt fokus på riskerna med kärnkraft.
Att naturkrafterna sammangaddat sig på ett sätt som inte ens den värsta konspirationsteoretiker kunnat fundera ut hör på något sätt inte hit. Kärnkraft är alltid farligt och därmed basta.
Vi vill inte förringa riskerna med kärnkraft på något sätt, men en myckenhet av mänskligt påfunnen teknik är farlig. Flygplan störtar, bilar krockar och koldioxidutsläppen värmer upp vår planet.
Nu när det putsas på gamla argument och plakat kan det vara värt att påpeka att Japan tvingats införa elransonering och industrin står stilla 25 procent av landets elproduktion har slagits ut. Här i Sverige står kärnkraften för 37 procent.
Det är 31 år sedan vi genomled den famösa kärnkraftsomröstningen som ledde till ett slags icke-resultat med tankeförbud mot vidare forskning på området.
Vi lär med all sannolikhet få vänta ytterligare några decennier innan realistiska alternativ för att ersätta kärnkraften presentas.
***
Vid årsskiftet genomförde politikerna i Mörbylånga en smärre revolution. Det gamla nämndsssystemet avskaffades och ersattes med en organisation bestående av så kallade utskott. En detalj som uppenbarligen glömdes bort i sammanhanget var arvoderingen av de folkvalda.
I tre månader har det förhandlats, telefonerats och e-postats mellan de båda blocken utan att någon uppgörelse har kommit till stånd.
Nu har Socialdemokraterna presenterat ett skarpt förslag som läggs fram idag (tisdag) på kommunstyrelsens sammanträde. I förslaget rekommenderas att kommunstyrelsens ordförande får sitt arvode sänkt från nuvarande 504 000 kronor till 378 000 en sänkning med 25 procentenheter.
Vi har tidigare påpekat att är man stor måste man vara snäll det finns ett annat uttryck som slår oss i detta sammanhang: man ska inte gå på berg när det finns småsten...