Kalmar kan betala eget jippo

Ledare • Publicerad 8 december 2007

Det finns ingenstans omtalat eller reglerat att en region kan bli kulturhuvudstad; det ligger väl i sakens natur att det är städer som blir kulturhuvudstäder, inte regioner.

År 2008, om en månad, blir Liverpool kulturhuvudstad, och det sker inte med glädje för skattebetalarna. Kostnaderna är uppe i en miljard och en månad före invigningen, alltså just nu, kom ytterligare en ny nota på bortåt 300 miljoner. 

– Vi kommer för en lång framtid att få bära denna ekonomiska börda och i de kommunala verksamheterna blir det stora nedskärningar under flera år. Strider och bråk kantar vägen mot kulturhuvudstadsåret i Liverpool – och så tycks det vara i alla städer som får detta byråkratdrömmarprojekt – Stockholm i hemsk åminnelse.

Västervik och Mörbylånga har förklarat de inte vill betala pengar till Kalmar. Nu väntar vi på ett bestämt nej från Borgholm. Det måste anses som helt uteslutet att en kommun som säger att det inte finns pengar till skolorna i Runsten, Gärdslösa, Bredsättra, Södvik och Böda samtidigt vräker in tio miljoner i detta huvudlösa projekt.

Nu befinner sig Kalmar i denna lyckliga situationen att kommunen genom en intern skalbolagsaffär säljer Kalmar Energi till sig självt; därvid frigörs 230 miljoner kr. Eftersom Kalmar påstår att ett kulturhuvudstadsår är extremt lönsamt så finns här tillfälle att investera alla dessa 230 miljoner kr i projektet och därefter kan ju Kalmar kommun ensamt njuta av den fantastiska avkastning, som bara ligger och väntar om hörnet.

Avslutningsvis en annan sak, en laglig aspekt. Kan det verkligen falla inom kommunallagens ramar att en kommun finansierar verksamhet i en annan kommun?

Referens: http://www.liverpooldailypost.co.uk

FRÅGA TILL GUD

I Ryssby kyrka ”på Småland”, som det heter på öländska, får barnen inte vara tomtenissar och pepparkaksgubbar i Luciatåget. Detta förbud har föranlett Niclas, 5 år, att skriva en insändare till Barometern, vilken vi bara måste citera:

– Gud, blir du mycket arg på mig om jag har tomteluva?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.