Annons

Kalmar fixar till det i Afrika

Ledare • Publicerad 7 februari 2007

Som om det inte räckte med Kina-Fanerdun-projektet, skandalen med det nya konstmuseet, Salvekollapsen och bygget av en ny Arena för en kvarts miljard, Kalmars politiker har också en mängd att bestyra utomlands, bland annat åvilar det kommunledningen att ordna upp jämlikheten i Entebbe i Uganda. Mycket att stå i blir det för en Kalmarpolitiker.

Vid det senaste sammanträdet i kommunstyrelsen ägnades en stor del av tiden just åt jämställdheten i Uganda. Två män skulle väljas, fast det är ju inte särskilt jämställt, så av den anledningen rök politikerna ihop, vänstern mot kd, moderater mot sossar; oenig var man också om vilken sak som Kalmar skulle ordna först i Uganda, demokratin eller jämlikheten?

Annons

Om vi skall säga något vänligt om en enda politiker i detta utrikespolitiska Grönköping så riktar vi oss till Göran Häggfors, som hade förnuft nog att överhuvudtaget ej delta i denna debatt.

Hur länge förfärade skattebetalare skall behöva finansiera dylika spektakel vet vi inte, men så länge kommunen håller sig med en ”utrikesminister” lär det väl fortgå.

Låt oss sluta med portalparagrafen i Kommunallagen, som ett memento för politikerna i Kalmar:

”Allmänna befogenheter1 § Kommuner och landsting får själva ha hand om sådana angelägenheter av allmänt intresse som har anknytning till kommunens eller landstingets område eller deras medlemmar och som inte skall handhas enbart av staten, en annan kommun, ett annat landsting eller någon annan.”

Inte med bästa vilja i världen kan Ugandasatsningen rymmas inom det som kommunallagen tillåter.

EU-LAGAR

Den sammanlagda lagstiftningen inom EU uppgår nu till 170 000 sidor, en väldigt tjock lagbok. Om man lägger ut alla dessa sidor med lagar efter varandra räcker de från Långe Jan till Långe Erik.

GUD STRAFFAR

En del straffar Gud direkt. När ett par bovar i Nybro skulle stjäla kläder i Erikshjälpens container klättrade en av dem in i containern. Där blev han fast tills polisen kom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons