K-märk Ölandsbron Gör det nu

Ledare • Publicerad 4 januari 2008

Vi kan väl alla enas om att Ölandsbron inte är det kvalitativt mest lyckade brobygget i världen, i själva verket är väl bron ett fuskbygge som kostar stora pengar, men en sak kan ingen ta ifrån Ölandsbron: dess skönhet.

Den bästa utkikspunkten för att få en helhetsvy av Ölandsbron är piren i Färjestadens hamn. Där ställer vi oss denna januarieftermiddag; det är lite lätt snödis i luften, vi skymtar Ölandsbrons smäckra båge ett par kilometer norrut i Kalmarsund. Nu kommer skumtimmen och plötsligt tänds alla de hundratals gatlyktorna på bron. Den liksom lyfter en bit ovan vattnet: bron är vidunderligt skön, en estetisk upplevelse och vi står som inför ett stort konstverk – den välvda högbrodelen planar ut i en gracil båge, som löper in mot Öland, hela denna vackra linje kantad av ljus  med ett matt gult sken, mellan stolparna i ljusraden glimmar bilarnas strålkastare – nu kommer snön och driver in – inte ens impressionisterna kunde måla så här.

Ölandsbladet vill utnämna Ölandsbron till världens vackraste bro.

Det är märkligt och konstigt att den inte är K-märkt och skyddad.

Kalmar-Öland har tre byggnadsverk i världsklass : Borgholms slottsruin, Kalmar slott och Ölandsbron. De två första vågar ingen ge sig på och ändra, men bron kan uppenbarligen vägverket utsätta för vad som helst.

Med tanke på vad vägverket hittills åstadkommit i regionen - de monstruösa infarterna vid Rockneby, Madesjö och Trekanten, de livsfarliga vajerräckena i Algutsrum etc, kan man befara det värsta nu när vägverket ”skall fixa till” Ölandsbrons belysning.

Det talas om att ta bort lyktstolpar, att hänga upp belysningen i ett virrvarr av vajrar.

Ölandsbron är en arkitektonisk/estetisk enhet och inget bör där få ändras, inte en enda lyktstolpe.

Dessa rader är en uppmaning till länsstyrelsen att omedelbart K-märka Ölandsbron innan vägverkets effektivitetsingenjörer anländer med spett och betongborrar.

Och det ligger fara i dröjsmål.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.