Julbord tack vare Uffe

Ledare • Publicerad 6 december 2007

Dagens Ros till Uffe på Guntorp som fixar julbord åt omsorgens anställda i Mörbylånga när den egna arbetsgivaren, kommunen, inte orkar med. Nye socialnämndsordföranden Claes Brolinson kunde ju ha skaffat sig ett bättre utgångsläge: Nu blev det magplask direkt. Ty visst är det enbart trams att säga att det ur en budget på ett par hundra miljoner under ett år inte går att skaffa fram pengar till en julfest för personalen.

Istället delas en hundralapp vardera ut till de omsorgsanställda, vilket närmast är en förolämpning – det finns väl ingen som går till ett julbord på grund av svält och när julbordet uteblir måste den anställde kompenseras med en hundring så att hungern kan stillas med något enklare. Julfesten i ett företag/organisation fyller en annan funktion – det är en gemensam rolig upplevelse att samlas kring under året, det ger sammanhållning och det ger nöjda anställda. 

Anställda som trivs på jobbet och med arbetsgivaren ger den där lilla extra procenten på upploppet och eftersom det finns 350 omsorgsanställda i Mörbylånga blir det en himla massa procent under ett år. Så skapas effektiva företag/organisationer – till fromma för skattebetalarna i detta fall, nota bene.

Det offentliga Sverige, kommuner, stat och landsting är riktigt dåliga arbetsgivare. Det är så småsnålt hela vägen. Istället bör en kommun satsa rejält på:

Vidareutbildning, särskilt inom omsorgen där de tekniska och medcinska innovationerna är många och snabba. Här bör alla hänga med, från den högste till den lägste. Förlägg gärna utbildningen till annan kommun så att de anställda får erfarenhet av hur andra gör.

Organisationeni en kommun, särskilt inom omsorgen, är alldeles för hierarkisk, det är för många chefer som petar i allt. Lägg över schemaansvar och budget på  de anställda i varje enhet.

Återstår så den viktiga frågan om snaps bör ingå i julbordet på arbetsgivarens bekostnad? Svaret på den frågan är nej, men ett glas vin eller en starköl kan falla inom normen. Julmust är emellertid att föredra.

God Jul på er alla i omsorgen, på hela Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.