Juholteffekt? Nej, knappast.

Ledare • Publicerad 16 maj 2011

Att dra några större S-växlar på omvalet i Västra Götalands landsting låter sig inte göras. Visserligen är det full förståeligt att Socialdemokraterna försöker krama ur det yttersta av  någon slags ”Juholt-effekt” av att partiet ökat från 30,9 procent till 32,6.

I beaktande av att enbart 43 procent av valmanskåren – det vill säga ungefär samma usla valdeltagande som vid EU-valen –  masade sig till valurnorna, kan man inte göra en extrapolering framåt till kommande riksdagsval.

Det mesta remarkabla med omvalen i Västra Götaland, samt en valkrets i Örebro, är att valprövningsnämnden på goda grunder ansett att det förelåg felaktigheter som motiverade ett omval.

Sverige –  som ska vara bäst i klassen och världsmästare i demokrati, tvingades nu att pungslå skattebetalarna med cirka 100 miljoner för att rätta till uppenbara felaktigheter. Hur kul är det på en skala som oss närstående tonåringar brukar uttrycka det hela.

Risken är för övrigt inte över. Minst fyra personer nekades att rösta då de redan var avprickade i röstlängden.

I Sydsvenskan kommenterar statsvetare Lennart Nilsson:

”Att det sker i samband med ett omval där man utbildat och utfärdat särskilda anvisningar är ett stort nederlag,”

Ack ja – och inte blev det ett klart valresultat heller. Sjukvårdspartiet, som Socialdemokraterna tidigare samarbetet med, klarade inte spärren. Nu måste partiet hitta en samarbetspartner bland allianspartierna. Vi utesluter att man lierar sig med Sverigedemokraterna som gick framåt, från 4,4 till 5,8.

Nej, i hela den här soppan är det inte några särskilda partier som tagit stryk utan snarare valsystemet.

Ett system där det finns utrymme för sjabbel som tvingar fram ett omval, som i sin tur inte verkar ha fungerat på ett klockrent sätt, är naturligtvis inte bra.

Vi förutsätter att demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) tillsätter en snabbutredning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.