Annons

Jobba lite lagom och ”chans för regn”

Ledare • Publicerad 6 juni 2011

Förra S-ledaren Mona Sahlin verkar inte ha mycket till övers för att göra det som flesta svenskar gör, nämligen att gå till sitt dagliga arbete.

I en intervju på TV4 (Nyhetsmorgon Söndag) sa Sahlin:

Annons

– Jag vet inte om jag någonsin vill ha ett jobb.

Hon tänker dock inte luta sig tillbaka i soffan och äta choklad och läsa en god bok, utan vill ägna sin tid åt att jobba mot rasism (Sahlin är bland annat styrelseledamot i Stiftelsen Expo) och för jämställdhet.

Men att ha ett nio till fem-jobb och arbeta måndag till fredag, det är inget för henne, förklarade Sahlin.

Undrar om hon inser hur många kärnväljare i hennes parti som går till jobbet varje dag och knegar på, ända tills de fyller 65 - eller kanske ända till 67.Vad har de för andra möjligheter?

Det är ju inte alla som landar mjukt om de tvingas lämna sitt jobb. Sahlin har som tidigare minister rätt till statsrådspension på 51 000 kronor i månaden fram till att hon fyller 65 år.

Därefter får hon klara sig på 36 000 kronor i månaden.

Dessutom får hon behålla sin partiledarlön från (S) under ett år.

Det är väl lite lättare med de förutsättningarna att ägna sig åt saker man brinner för...

***

Så har vi åter firat nationaldag.

Annons

I år har vädret varit på rätt sida för firande.

Åtminstone för de som velat njuta av solens strålar. Men det är ju inte alla som kan njuta fullt ut av solskenet utan istället hellre sett regn.

Årets ölänning Anne Wilks har i dagarna skickat ett brev till SMHI, där hon bland annat skriver:

Under många år har jag nu hört hur SMHI i väderrapporterna talar om ”risk för regn” eller ”chans till sol”. SMHI har mycket god kontroll över väderläget och borde inte uttrycka att det i ett område som lider av svår torka är risk för regn och god chans till sol.

Just nu lider Öland av mycket svår torka. Kommer inget regn nu så torkar både spannmålsskörden och andraskörden av vall bort. Utan spannmål inget bröd. Risk för brödbrist. Utan andraskörd av vall inget foder till mjölkkorna. Risk för brist på glass.

Talar man i termer av risk, så föreligger ett hot av något slag. I vädersammanhang kan man säga risk för åska, storm, översvämning. Att vid svår torka i väderrapporter tala om risk för regn är ett hån.

Den enda väderrapport man kan höra, som är befriad från ovanstående värderingar, är sjörapporten. Se nu till att alla övriga väderrapporter befrias från värderingar enligt ovan.

En god poäng där. Jag påminns om en tidning som häromåret hade stora krigsrubriker angående ”svår torka” och vad det innebar för bland annat lantbrukarna i området. Samtidigt stod det i väderrapporten: ”risk för regn”. En läsare härde av sig med den rättmättiga frågan: ”hur ska ni ha det egentligen”?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons