Annons

J.A.G:S Museum Ekström nu på tur

Ledare • Publicerad 3 juli 2007

Det nyligen färdigställda J.A.G.S Museum i Segerstad har lagt ytterligare en förnämlig attraktion till södra Öland.

Museet kommer att innebära ett uppsving för besöksnäringen, som nu har en oöverträffad triangel: Det nya museet, Eketorp och Ölands södra udde med fågelmuseet och Sveriges vackrast belägna restaurang, Fågel Blå.

Annons

J.A.G:s märkliga verk fanns tidigare som väl de flesta vet i en liten stuga byggd speciellt för skulpturerna; där stod de mörkt och trångt och kom inte till sin rätt även om det var pittoreskt på ett hemmagjort sätt - nu i det nya vackra museet där det öländska ljuset flödar in mot vitkalkade väggar och ett golv av öländsk kalksten, blir det rymd och ljus kring varje skulpturgrupp, de kommer mer till sin rätt och nu framträder den märkliga begåvning som denne enkle bondeskulptör från södra Öland utrustats med och det på ett helt nytt sätt.

Vad som är än mer tilltalande i JAG-projektet är att det är lokala krafter som efter engagerat ideellt arbete lyckats ro detta miljonbygge i hamn, särskilt bör väl Marianne Jönssons insats betonas och lovordas.

I museet finns dessutom de bästa experterna på JAG att lyssna till - sydölänningarna själva.

Ett besök är ett måste för alla Ölandsbesökare för en mer märklig samling av bondekonst finns inte i Skandinavien.

Dessutom: inträdesbiljetten kostar bara 30 kr och kaffe för två med en god hembakad morotskaka till endast 56 kr.

Vad kan då återstå att förverkliga för södra Öland?

Jo, en än större museibyggnad - ett Per Ekström-museum, kanske på samma plats och i anslutning till JAG - men det måste förstås bli ett museum av det större formatet för att göra den store solmålarens verk rättvisa - södra Ölands sol rakt in på solmålarens verk med det glittrande vattnet på Alvaret utanför, det vatten som han så oöverträffat återgav.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons