Inte vilken rektor som helst

Ledare • Publicerad 22 mars 2010

Växjö och Kalmars skolor för högre studier, det nya Linnéuniversitetet, har fått en rektor som inte är som alla andra. Han köper halsband till installationen av honom själv för hundratusentals kronor och de kan vi kanske stå ut med att våra skattemedel går till. Han inreder två kontorsrum, ett i Växjö och ett i Kalmar för drygt en kvarts miljon kronor samtidigt som universitetsverksamheten i Växjö redovisar tiotals miljoner kronor i bjärt röda siffror. Ja, även det kanske kan passera via våra skattemedel utan att vi ser rött, fast det gör vi.

Därefter följde ett rykte bland skolornas personal och studenter: Karln ska tituleras rektor. Han har tydligen gått ut med direktiv att han inte ska bli tilltalad med namnet Stephen Wang utan ska tilltalas ”REKTOR“. Själv föreslog jag på tidningen att de skulle sluta tilltala mig Lotte och hädanefter kalla mig ”Fru Murvel“.

Stephen Wang fick därmed gå ut med ett mail till samtliga i personalen där han bestämt förnekade att han skulle lida av denna typ av titelsjuka och att det visstgick att kalla honom vid hans rätta förnamn. Han sitter visst som alla andra i skolans lunchrum och äter ur medhavd matlåda.

Till journalisten Agneta Adeen på Östran sa han vid en intervju: ”Jag förstår inte varför ni journalister bara granskar myndigheter. Har ni verkligen ingenting annat att göra? Dessutom tål inte ni journalister granskning av er egen verksamhet.“

Välkommen Herr Whang att granska oss. Nu är det ju så att det kanske inte är så intressant eftersom vi inte bärs fram av skattemedel utan drar oss fram själva på egna intjänade pengar. Häri ligger skillnaden.

Nedan följer fyra tips när han nu ska börja arbeta hos oss här på ostkusten:

Tips 1: Ölänningar och smålänningar är inte rädda och kröker inte rygg för överheten. Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.

Tips 2: Ljug aldrig för en journalist. Sanningen kommer ikapp dig.

Tips 3: Sätt dig inte på höga hästar. Högmod går före fall.

Tips 4: Alla människor har samma värde oavsett ställning i samhället.

Ett extra tips: Gå en 14-dagars kurs i mediaträning på heltid. Retar du upp journalister förvandlas de från snälla labradorer till ettriga terriers.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.