Insparken är utsparkad

Ledare • Publicerad 4 september 2009

Insparken på Kalmars två gymnasieskolor Lars Kagg och Stagnelius har fått sparken. Istället kör skolorna med vanliga hederliga introduktionsdagar och utflykter med övernattningar.

Klokt tänkt. För det är så lätt att det går överstyr när 17-åringar ska introducera 16-åringar på gymnasiet. Då är det bättre att vuxenvärlden håller i trådarna. Tids nog blir det bus och skoj, med följande fylleriövningar för ungdomar som drar runt på stan i klasar för att gå på gymnasiedisko.

Ju färre tillfällen för spritorgier ju bättre är det. Det är upp till föräldrarna att ha stenkoll på sina ungdomar på deras fritid. Det är bra att skolorna nu tar sitt fulla ansvar på skoltid. Låter det trist och moraliserande. Ja, men låt så vara. Det är sorgliga scener som utspelar sig på Kalmars gator kvällstid vid skolstarten för gymnasisterna när drösvis med ungdomar ramlar omkring med ciderflaskor, vinflaskor och med spriten gömd i buskarna. De som langar sprit till våra unga borde sitta bakom lås och bom. Länge.

Hur sjuk är du?

Hur sjuk ska man vara för att vara sjuk? Ja, det räcker inte med att bara vara sjuk till 100 procent och känna sig allmänt slutkörd och oförmögen till arbete för att få ersättning från Försäkringskassan. Läkarintyget som berättar om din diagnos måste vara ifylld på korrekt sätt. Enbart diagnosen räcker inte. Två faktorer till måste vara med för att få ersättning från Försäkringskassan.

1. En beskrivning av funktionsnedsättningen.

2. Och en beskrivning av hur sjukdomen begränsar individens förmåga till aktivitet.

Det gäller för tjänstgörande läkare att hålla tungan rätt i mun och fylla i papper på rätt sätt om denne anser att patienten bör stanna hemma från jobbet.

Ytterligare en faktor komplicerar det för dig om du dessutom är arbetslös. Då jämförs din förmåga med alla arbeten på hela arbetsmarknaden. För att utröna om det finns något arbete som kan utföras trots att du helst vill vara sjukskriven på heltid.

Under tiden kommer det inga pengar och då är socialförvaltningen enda räddningen när hyran ska betalas. Det är en tuff tid vi lever i. Svårt att få jobb för många och är du arbetslös och sjuk har du definitivt hamnat i strykklass.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.