Inget fel på Ölands apotek

Ledare • Publicerad 10 januari 2008

En regering bör välja sina strider. Den bör utkämpa viktiga strider där stora principer står på spel. Men denna regering väljer alltid fel. Den hann knappast tillträda förrän den gav sig på det som facket verkligen skött mönstergillt, A-kassorna, men de fackliga övergreppen och kollektivavtalsvansinnet vid salladsbaren i Göteborg, det tyckte regeringen var helt OK.

Fastighetsskatten skulle avskaffas, den blev en avgift och istället för borttagen hus-skatt fick många höjningar och hela denna viktiga sak slutade i allmän röra och stort missnöje; lägg så till detta bensinskattehöjningen så ser var och en att vi har en regering som alltid väljer fel strider. Nu kommer så ”en apoteksreform” som om det skulle vara något fel på apoteken och som om svenska folket skulle önska sig just detta. Låt oss se till verkligheten. Öland har tre apotek, i Mörbylånga, Färjestaden och Borgholm, de fungerar alla tre till allmän belåtenhet, kunnig personal, vänligt bemötande och stor trygghet i den viktiga recepthanteringen – man känner sig  väl tillfreds med våra öländska apotek. Att staten äger apoteken kan ju inte vara fel i sig om de fungerar bra och det är ju det de gör, de fungerar mönstergillt. 

Och känns det inte på något sätt befriande att åtminstone denna del av läkemedelskedjan drivs utan privata vinstintressen. Samhället blir väl inte bättre bara för att det privata vinstbegäret styr varje vrå och skrymsle? Med privatiserade apotek kan man befara att det blir som med Kungl Postverket när det skulle ”marknadsanpassas”: totalt sammanbrott för all tidigare service, nedläggning av alla postkontor i glesbygden och ”ICA-fiering” av all verksamhet. Sällan har ett starkt varumärke förstörts så snabbt som postens, skall nu samma sak hända med apoteken?

För glesbygdens skull, rör inte apoteken. Kan vi hoppas att centern bromsar här?

GULDKANT

Östran berättar att ÖTAB fortsätter striden om ordet guldkant, det skall vara ”guldkant på Öland”, och om detta substantiv, ordet guldkant, tvistas det än i denna dag vid PRV. Låt nu Ölandsbladet säga detta: Öland, solens och vindarnas ö, är ett uttryck som myntades av denna tidnings chefredaktör Sven-Erik Sjöholm i Ölandssången som han skrev på 1920-talet.

Uttrycket ”Öland, solens och vindarnas ö” har Ölandsbladet överlämnat till alla ölänningar att användas gratis i all marknadsföring, det är poetiskt, det är vackert och det är inarbetat. Kan vi inte få slippa det fullkomligt idiotiska ordet ”guldkant”. Bara tanken att det kostat ÖTAB 150 000 kronor att komma fram till något så vettlöst får håret att krulla sig på varje skattebetalare. Här går gränsen, detta betalar vi inte.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.