1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inbrotten tyder på god kännedom om norra Öland

15 inbrott och ett rån på norra Öland bara sedan i somras. Det får vara nog nu!

Vad säger ni? Ska vi försöka lösa det här tillsammans med polisen?

Jag är övertygad om att det finns människor på norra Öland som vet saker som de inte har berättat för polisen. Den där bilen, det där man hörde, det där man såg, märkliga sammanträffanden - det är klart att det efter 15 inbrott och ett rån noterats ett och annat.

Men noteringarna kanske känns för ”små”, man kanske inte vill lägga sig i, rädd för att ge någon man känner skulden? Därför saknas ”pusselbitar”.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

I grunden finns det också en viss skepsism mot polisen på norra Öland. Saker och ting har retts ut utan polisen tidigare. En förklaring har varit frånvaron av polis.

Nu börjar polisnärvaron faktiskt se bättre ut. Det börjar fyllas på med nyutbildad personal och det märks även längst ut i organisationen, där Öland finns.

Men förtroende tar tid att bygga upp.

Sedan kan du vara säker på att polisen har en minst lika god bild av brottsläget på norra Öland som lokaltidningen. Polisen lär ha samma analys som Ölandsbladet om vad det är för misstänkta gärningsmän som varit i farten.

* I flertalet av inbrotten handlar det om samma gärningsmän. Tillvägagångssätten har både det senaste halvåret, men även tidigare på norra Öland sett ut på samma sätt. Med hjälp av hantverk har man tagit sig in affärer/affärsrörelser och burit ut kassaskåp. Det är ingen ensamtjuv som varit i farten.

* Kassaskåpen har sedan ofta återfunnits uppbrutna på avlägsnare delar av norra Öland, exempelvis vid sjömarken kring Högby fyr.

* Brotten tyder på god lokalkännedom. Här finns någon som vet hur stugfolket och deras pengar kommer till norra Öland, när det finns pengar i kassaskåpen. Minst en ”planerare” kan sitt Öland.

* Tjuvarna har möjlighet att ”tvätta” de stulna pengarna.

Det höjs röster om att inbrotten är bankernas fel. Men då ska vi ha i åtanke att kassaskåp försvann från norra Öland även när det fanns banker där. Och när det gäller kontanter så finns det fortfarande kvar en kassainsättningsautomat i Löttorp.

I augusti krävde Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic att polisen tillsatte resurser för att bekämpa brotten på norra Öland. Efter det aktuella inbrottet mot ICA i Källa finns det ingen anledning att minska på de kraven.

Samtidigt så är det nog också upp till oss ölänningar att hjälpa polisen med det vi vet och det vi uppmärksammar.

Läs mer

Öland

Kalmar: Kronprinsessparet besökte länssjukhuset

Länssjukhuset i Kalmar fick på fredagen besök av kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kultur

Musik: Artisterna på Carlas café

Nu har Carlas café i Näsby på sydöstra Öland gjort klart sitt musikprogram för sommaren.

Öland

Bäst på Facebook: Mörbylånga kommun i Sverigetopp

Mörbylånga kommun är bäst av alla kommuner i Sverige på den sociala plattformen Facebook.

Öland

Orosanmälan avslöjade narkotikabrott

Polisen avslöjade på söndagskvällen ett narkotikabrott i Färjestaden.

Öland

Kommunalrådet: ”Vi får inte slappna av”

”Reserestriktionerna är upphävda, men alla andra restriktioner finns kvar”, poängterar Ilko Corkovic.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.